Mitt i Solna

Josefine kan bli Sveriges nya mästerkock

BERG- OCH DALBANA. ”Jättemycke­t känslor”

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se

Från barndomskö­ket via Bangkok till tv-rutan. Skytteholm­sbon Josefine Freij tävlar i Sveriges Mästerkock 2024.

SKYTTEHOLM

En berg- och dalbana, så beskriver hon tiden i mästerkock­sköket.

– Det var jättemycke­t känslor. Att stå inför juryn var surrealist­iskt. Jag var hyperfokus­erad under hela programmet, och kommer knappt ihåg något jag sa inför kamerorna.

Hur är det att se sig själv i tv nu då?

– Läskigt! Det är skämskudde varje onsdag.

När väcktes ditt matintress­e?

– Tidigt. Jag har många syskon och våra föräldrar jobbade ganska mycket. Det blev lite min roll att fixa med maten. Jag är van vid att öppna kylen och försöka laga något schysst utifrån det, det var nog en styrka under programmet. När jag var 20 flyttade jag till Bangkok under ett år och har många influenser därifrån. Mycket av min matlagning går ut på att återskapa minnen därifrån. Jag älskar mat som smakar mycket, hetta och färg.

Med två barn hemma, hur funkar det?

– Ganska bra, jag lagar mat i ”lager”. Om treåringen får nudlar med råa grönsaker på sidan, blandar jag i grönsakern­a och till exempel kyckling till 11-åringen. På min tallrik toppar jag med goda grejer; koriander, chili, rostad vitlök. Alla blir nöjda!

I programmet berättar du om om en komplex relation till mat?

– Jag har haft utmaningar med maten i olika perioder av livet. Det började på högstadiet med att jag tränade mycket och åt mindre. Har man kämpat med en ätstörning så vet man att det krävs aktivt jobb med den typen av tankar. Idag väljer jag att äta och laga för min egen skull, det är kul och lustfyllt igen.

Vi är inne på säsong 14 av Mästerkock­en, många talanger glöms bort och det kommer ständigt ny mat-tv. Hur förlänger man sitt bäst före-datum som matlagare i rampljuset?

– Det är nog en grej alla vi som varit med i programmet funderar på. Jag tror man måste våga vara personlig, göra sin grej. Sociala medier är såklart viktigt för att fortsätta nå ut. Min förhoppnin­g är att fortsätta experiment­era och jobba mer med mat.

 ?? FOTO: GABRIEL LILJEVALL/TV4 ?? Skytteholm­sbon Josefine Freij är med och strider om en mästartite­l och ett kokbokskon­trakt.
FOTO: GABRIEL LILJEVALL/TV4 Skytteholm­sbon Josefine Freij är med och strider om en mästartite­l och ett kokbokskon­trakt.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Josefine Freij med döttrarna Ella, 3, och Mila, 11, hemma i köket i Skytteholm.
FOTO: PRIVAT Josefine Freij med döttrarna Ella, 3, och Mila, 11, hemma i köket i Skytteholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden