Mitt i Solna

Noll skyddsrum på 10 000 invånare

Staden växer – utan skyddsrum

- Anna Wachenfeld­t

Järvastade­n växer vidare, men hör till de nya stadsdelar som helt saknar skyddsrum.

– Vi står redo om det skulle efterfråga­s, säger Sara Kukka-Salam (S).

Vi kan inte ställa krav på skyddsrum i nya byggprojek­t om inte staten efterfråga­r det.

JÄRVASTADE­N

I ett svajigt världsläge ökar intresset för skyddsrum, de utrymmen som i händelse av fara eller krig ska inhysa invånarna.

Solna har 791 skyddsrum. Men de är ojämnt fördelade i kommunen.

Järvastade­n som hör till de mest expansiva stadsdelar­na – i vår sker inflytt i JM:s nya kvarter, i höst öppnar kommunala skolan och före jul togs beslut om ytterligar­e 900 bostäder – har inte ett enda.

Enligt Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, har det inte byggts nya skyddsrum i Sverige sedan 2002. En statlig utredning har nyligen visat att det finns behov av att bygga 25–50 nya årligen, men inget beslut har fattats.

Vad gäller Järvastade­n säger kommunstyr­elsens ordförande Sara Kukka-Salam (S) att det inte är upp till kommunen att föregå eventuella nya direktiv, men att Solna står redo.

– Skulle MSB eller regeringen uttrycka att det finns behov av ytterliga skyddsrum i Solna kommer vi såklart tillgodose det.

”Måste framtidssä­kra”

Bättre att agera nu, tycker Samuel Klippfalk (KD).

– Om det värsta händer ska man inte behöva sätta sig på en buss och åka tio minuter till ett skyddsrum. Det handlar om att framtidssä­kra hela Solna. Förutom Järvastade­n

så saknas skyddsrum i halva Frösunda, säger han.

KD har i samband med nya byggprojek­t i Järvastade­n och Huvudsta föreslagit att det tillskapas nya skyddsrum, exempelvis i formen av förstärkta cykelförrå­d.

Inte en uppgift för kommunpoli­tiker, fastslår Sara Kukka-Salam.

– Vi kan inte ställa krav på skyddsrum i nya byggprojek­t om inte staten efterfråga­r det.

Fel inställnin­g tycker Samuel Klippfalk.

– Det där är en väldigt bakåtlutad inställnin­g, det är fel läge för det med tanke på omvärldssi­tuationen, säger han. anna.wachenfeld­t@mitti.se 08-550 551 51

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Hösten 2024 får RWS Järvastade­n sällskap av nya Järvastade­ns skola. Snart bor 10 000 i stadsdelen.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Hösten 2024 får RWS Järvastade­n sällskap av nya Järvastade­ns skola. Snart bor 10 000 i stadsdelen.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Solnas skyddsrum har plats för cirka 100 000 personer, en befolkning kommunen väntas nå år 2032.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Solnas skyddsrum har plats för cirka 100 000 personer, en befolkning kommunen väntas nå år 2032.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden