Mitt i Solna

Petrus lokalhyra höjs med 700 procent: ”Känns bara tomt”

Solna stad: ”Målet är att gå plus minus noll på uthyrninga­r” har konstnären Petrus ten Siethoff haft sin ateljé i det lilla lusthuset i Bergshamra by. Nu måste han lämna, efter att staden justerat upp hans lokalhyra.

- BERGSHAMRA BY anna.wachenfeld­t@mitti.se

Z I 33 år

Inramninge­n är magnifik.

Lusthuset Monte Carlo från 1890 ligger när våren väl kommer inbäddat i vitsippor, ett penseldrag från Brunnsvike­n.

Här har Petrus ten Siethoff, 77, haft sin ateljé sedan 1991. En fantastisk plats, konstatera­r han. Så länge knäna bar honom dessutom på gångavstån­d hemifrån.

Men nu sitter Petrus här bland dukar och oljefärger med en tung känsla.

– Det känns bara tomt. Jag har svårt att prata om det, faktiskt.

På lucia fick han oväntat besked från Solna stad om sin nya hyra som blir 40 000 kronor per år. Förhandlin­gsläget var noll, säger Petrus.

– Jag orkar inte bråka.

Han har fått hyra billigt, 400 kronor i kallhyra per månad, mot att även sköta underhåll och viss byggnadsvå­rd.

Petrus har under åren målat tak och väggar, kittat fönster, gjort nödvändiga investerin­gar och röjt utanför.

– Jag hade accepterat en fördubblad hyra. Men en höjning på 700 procent är omöjligt. Jag har en pension på niotusen.

Säljer ut tavlor

Under påskhelgen håller han dörrarna öppna och säljer ut sina tavlor. Inför det är Petrus inte särskilt sentimenta­l.

– Men det är sorgligt att Solna inte vill sätta värde i konsten. Det är vad det handlar om. Vem ska ha råd att hyra, vad vill man använda sina lokaler till? Om man vill att konsten ska leva behöver den subvention­eras.

Det är inte rätt att gynna en enskild.

”Inte gynna enskild”

Erik Gunnarsson, fastighets­chef på Solna stad, säger att stadens mål är att gå plus minus noll på sina uthyrninga­r.

– I det här fallet har vi i princip hyrt ut gratis i 33 år. Den omedelbara effekten av att gå back på hyresavtal är att vi behöver dra in på underhålle­t i stadens fastighete­r. Det är inte rätt att gynna en enskild på bekostnad av det. Samtidigt förstår jag verkligen hans perspektiv, säger han.

40000 kronor i årshyra motsvarar en kvadratmet­erkostnad på 1 000 kronor.

– I normalfall­et för lokaler i Solna handlar det om 1 5003 000 kronor. Men i det här fallet inser vi att det vore chockartat. Det är heller inte en lokal som är i toppskick.

Justeringe­n är en del av en övergripan­de genomlysni­ng av hyresavtal i kommunen. Erik Gunnarsson kallar Monte Carlo för ”ett extremfall” men säger att staden kommer att jobba vidare för att justera hyror som ligger för lågt i syfte att inte gå back.

Flera intressean­mälningar

Vad som händer i lusthuset framgent är inte klart.

– Det har kommit in intressean­mälningar. Det är möjligt att det går att ha något mer publikt men byggnaden är av stort kulturhist­oriskt värde och går inte att bygga om i större omfattning, säger Erik Gunnarsson.

Petrus ten Siethoffs kikar ut på Brunnsvike­ns glitter som återfinns på flera av hans tavlor. I september ska ateljén vara tömt.

Vad tror du att du har för känslor då, när du lämnar?

– Jag kommer nog känna mig förbrukad.

 ?? FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? Petrus Ten Siethoff har tagit hand om lusthuset, som han hyrt billigt av kommunen, i 33 år. Men efter en rejäl hyreshöjni­ng lämnar han sitt livsverk i september.
FOTO: MALIN LÖVKVIST Petrus Ten Siethoff har tagit hand om lusthuset, som han hyrt billigt av kommunen, i 33 år. Men efter en rejäl hyreshöjni­ng lämnar han sitt livsverk i september.
 ?? FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? Konstnären Petrus Ten Siethoff målar i olja, en del motiv är från omgivninga­rna i Bergshamra. Under påskhelgen säljer han ut tavlorna inför sin sorti.
FOTO: MALIN LÖVKVIST Konstnären Petrus Ten Siethoff målar i olja, en del motiv är från omgivninga­rna i Bergshamra. Under påskhelgen säljer han ut tavlorna inför sin sorti.
 ?? FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? ”Det är sorgligt att inte Solna ser värdet i konsten”, anser Petrus. 1982 fick han Solna stads kulturstip­endium 1982.
FOTO: MALIN LÖVKVIST ”Det är sorgligt att inte Solna ser värdet i konsten”, anser Petrus. 1982 fick han Solna stads kulturstip­endium 1982.
 ?? FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? Petrus Ten Siethoff utanför Monte Carlo.
FOTO: MALIN LÖVKVIST Petrus Ten Siethoff utanför Monte Carlo.
 ?? ?? Anna Wachenfeld­t 08-550 551 51
Anna Wachenfeld­t 08-550 551 51

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden