Mitt i Solna

Miljonkrav mot hyresvärd när kungligt besökcente­r öppnar

”Tänker kämpa för mina rättighete­r” Z Snart öppnar kungliga Ståthållar­ämbetet sitt besökscent­rum vid Ulriksdals slott. Samtidigt kräver förre kaféägaren 3,5 miljoner i skadestånd.

- ULRIKSDAL Anna Wachenfeld­t

Den 10 april slår så kungliga Ståthållar­ämbetet, ett halvår senare än planerat, upp dörrarna till sitt besökscent­rum vid Ulriksdals slott. Här ska gäster enligt hovet få informatio­n om det kungliga kulturarve­t och köpa biljetter till guidningar.

Lokalerna har renoverats för att även hysa kafé och butik.

Men i bakgrunden finns en konflikt som just nu pågår i tingsrätte­n.

Indira Alikalfic, som drev Ulriksdals slottskafé i 17 år, har stämt sin före detta hyresvärd Statens fastighets­verk på 3 528 000 kronor i skadestånd.

Orsaken är att hennes hyreskontr­akt blev uppsagd av hovet när de ville upprätta centret i egen regi.

Till Mitt i säger hon att hon känner sig tvungen att ta striden.

– Jag har aldrig varit i någon domstol. Men jag tänker kämpa för mina rättighete­r. Jag blir fråntagen allt på grund av ett papper som är 200 år gammalt, det är inte ens en lag.

”David mot Goliat”

Det Indira Alikalfic syftar på, och det hyresvärde­n hänvisat till vid uppsägning­en, är den kungliga dispositio­nsrätten.

Det är kungen genom Ståthållar­ämbetet som avgör vem som får hyra slottets byggnader, och hur länge.

Men enligt Indira har inga särskilda regler framkommit varken i kontraktet eller kommunicer­ats senare.

– Hade jag vetat att de kunde sparka ut mig när som helst hade jag ärligt talat tackat nej, säger hon.

Nu jobbar Indira på ett fik i Gamla stan. Hon saknar sitt slottskafé och sina stamgäster.

– Det är för dem, mina kunder, jag vill visa att jag kämpar. Helst vill jag få tillbaka mitt kontrakt.

Jag blir fråntagen allt på grund av ett papper som är 200 år gammalt.

Visa upp kulturarve­t

Statens fastighets­verk, Sfv, hänvisar till ett skriftligt svar som de skickat in till tingsrätte­n.

Sfv menar menar att centret behövs för att möta en ökad slottsturi­sm och ska funka som ett nav för hela området.

Man skriver: ”En av Ståthållar­ämbetets viktigaste uppgifter är att vårda, visa och sprida kunskap om den svenska monarkins kulturarv”.

Mer närvaro av slottsankn­uten personal ska samtidigt öka säkerheten. Därtill förväntas besökscent­ret ge intäkter.

Eftersom Statens fastighets­verk anser att uppsägning­en av Indira Alikalfic kontrakt var skälig bestrider de skadestånd­skravet. Men de har erbjudit henne 180 000 kronor motsvarand­e en årshyra och flyttkostn­ader.

Nej tack, är Indiras besked.

– Jag har jobbat i 28 år. Varför ska jag ta emot ett flyttbidra­g?

När det gäller själva kärnan, den kungliga dispositio­nsrätten, påpekar Sfv att det framgår i hyreskontr­aktet från 2016 att kafélokale­n omfattas av denna. Mitt i har tagit del av kontraktet.

Samtidigt medges i ett rättsutlåt­ande att det hade varit ”önskvärt” med en tydligare beskrivnin­g av vad dispositio­nsrätten innebär.

Mitt i har sökt hovet som hänvisar till Statens fastighets­verk.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Det är kungen genom Ståthållar­ämbetet som avgör vem som får hyra och disponera slottets byggnader varför hyresgäste­r inte ges besittning­sskydd.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Det är kungen genom Ståthållar­ämbetet som avgör vem som får hyra och disponera slottets byggnader varför hyresgäste­r inte ges besittning­sskydd.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Statens fastighets­verk har under ett års tid renoverat och iordningst­ällt centret. Det ska drivas av Ståthållar­ämbetet som är en del av kungahuset.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Statens fastighets­verk har under ett års tid renoverat och iordningst­ällt centret. Det ska drivas av Ståthållar­ämbetet som är en del av kungahuset.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ”Jag är inte inte arg på någon men jag har lovat mina kunder att kämpa vidare”, säger Indira Alikalfic som helst av allt vill komma tillbaka till Ulriksdal.
FOTO: PRIVAT ”Jag är inte inte arg på någon men jag har lovat mina kunder att kämpa vidare”, säger Indira Alikalfic som helst av allt vill komma tillbaka till Ulriksdal.
 ?? ?? Mitt i Solna nummer 22, 2023.
Mitt i Solna nummer 22, 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden