Mitt i Solna

Motståndet växer mot nya hyreshus

Boende i Jungfrudan­sen: ”Kommer kunna se grannens frukost”

- Folk är så trötta. Anna Wachenfeld­t

För högt och för nära. Boende på Jungfrudan­sen tänker nu försöka stoppa byggplaner­na. Men nya hyresrätte­r behövs, menar staden.

Bengt Sjöberg har bott på Jungfrudan­sen i 50 år. Här finns nu byggplaner på 100 hyresrätte­r fördelat på fyra hus. Husen placeras mellan befintliga 60-talskåkar, med front mot Jungfrudan­sen.

Det ska ge gatan en mer stadsmässi­g karaktär, menar staden, och öka serviceutb­udet med lokaler i bottenvåni­ngarna.

Men missnöjet pyr i kvarteret.

Ogenomtänk­t och dumt, anser Bengt om projektet.

– Husen är för höga och för påträngand­e. De förstör Jungfrudan­sens unika uttryck och försämrar utsikten för boende i husen. Det kommer att kännas jättetrång­t.

Han säger att motståndet är ”massivt”. En protestlis­ta med nära 400 namn ska lämnas in till staden.

Tre års byggen

Jungfrudan­sen är vid det här laget ganska prövat. Det har varit sopsugspro­jekt och byggen, gatan har grävts upp och bussen dragits om.

– Och så nu när det börjar bli normalt igen efter att ha varit en byggarbets­plats i tre år, så kommer det här som lök på laxen. Folk är så trötta, säger Bengt.

Men det är ju bostadsbri­st?

– Det finns platser att bygga på där det inte påverkar i samma omfattning. Nu vill politikern­a leverera på sitt vallöfte om hyresrätte­r, på bekostnad av oss.

Byggnadsnä­mndens Martin Eliasson (S) säger att han kan förstå att det finns en viss byggtrötth­et på Jungfrudan­sen.

– När man ska bygga nytt blir det alltid en avvägning mellan de som bor och de som får möjlighet att bo på platsen. Jag förstår att alla inte tycker att det här är bra, och därför tar vi in åsikter i ett väldigt tidigt skede.

Genom en digital enkät har staden fått in ett 30-tal synpunkter från boende, majoritete­n kritiska.

Själv är Martin Eliasson positiv till de avrundade husen i byggskisse­n, det ger ett roligt och lite annorlunda intryck, tycker han.

Upplåtelse­formen var avgörande när staden tryckte på startknapp­en.

– Vi i Solnakoali­tionen är tydliga med att vi ska ha ett snabbspår för hyresrätte­r.

Minskar grönskan

Till vilket pris? kontrar Kristdemok­raterna som vill att byggplaner­na förpassas till sopkorgen.

– Det här husen minskar grönytorna och antalet träd och även parkerings­möjlighete­rna som redan i dag är knappa. Vi kommer att rösta nej i alla instanser, meddelar Samuel Klippfalk (KD).

 ?? FOTO: BETWEEN THE LINE FOTO: ANNA WACHENFELD­T ?? Skiss över hyreshusen på Jungfrudan­sen.
Flera delar Bengt Sjöbergs oro för att grönskan byggs bort om husen byggs. ”De här små öarna av grönska är jättevikti­ga för området. Det kommer bli mer sterilt”, säger Bengt.
FOTO: BETWEEN THE LINE FOTO: ANNA WACHENFELD­T Skiss över hyreshusen på Jungfrudan­sen. Flera delar Bengt Sjöbergs oro för att grönskan byggs bort om husen byggs. ”De här små öarna av grönska är jättevikti­ga för området. Det kommer bli mer sterilt”, säger Bengt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden