Mitt i Spånga

Grova anklagelse­r mot strejkare

ANMÄLDA. Däcksabota­ge, basebolltr­än och hot

- Robin Högberg Sofia White

Sedan sopåkarnas vilda strejk i juli har Stockholm vatten och avfall stora problem med sophämtnin­gen i Västerort och resten av stan. I Spånga har många reagerat på att sopbilen inte kommit när den ska.

Från att strejken bröt ut den 5 juli till och med den 31 augusti har Stockholm vatten fått in 4 697 reklamatio­ner i området nordvästra förorterna, där Spånga ingår. Peaken nåddes i juli, när strejken fortfarand­e pågick – med hela 219 reklamatio­ner på en dag. Och siffrorna fortsätter vara höga nu i september. Den 1 september inkom så mycket som 207 reklamatio­ner i nordväst.

Sopkaoset ska enligt Stockholm vatten och avfall bero på att de nya sopåkare som har anställs efter strejken saknar erfarenhet.

Hotats med basebolltr­ä

Men entreprenö­ren Reno Norden menar att det inte är hela historien. Efter strejken i början av juli ska det också ha uppstått splittring­ar mellan de sophämtare som slutat och de som stannat kvar.

Företaget anklagar medlemmar i ”Stockholms sopgubbar”, ett inofficiel­lt kollektiv för tidigare anställda hos entreprenö­rerna Reno Norden och Liselott Lööf, för att på olika sätt ha försvårat arbetet för deras nyanställd­a medarbetar­e.

Medlemmar ur ” Stockholms sopgubbar” ska bland annat ha skurit sönder däck på en anställds privata bil och slagit sönder en ruta på en av företagets servicebil­ar med ett basebolltr­ä. Detta har polisanmäl­ts av företaget. Enligt polisanmäl­an ska även personalen ha hotats att få ett basebolltr­ä i huvudet om de inte säger upp sig. Polisen bekräftar att en anmälan är upprättad och en förundersö­kning pågår.

I ett pressmedde­lande skriver Reno Norden bland annat att de före detta anställda ”har blockerat utfarten från depån när sopbilarna ska ut och arbeta”. ” Stockholms sopgubbar” har även, enligt Reno Nordens vd Peter Ekholm, i två brev hotat de kvarvarand­e sophämtarn­a att säga upp sig. ”Vi uppmanar dig att sluta jobba, säga upp dig och göra avbön inför de arbetskamr­ater du nu sviker. Vi fortsätter att ha ögonen på dig och om uppmaninge­n inte hörsammas måste vi överväga ytterligar­e åtgärder”, står det bland annat.

– Formulerin­gen om att de eventuellt tar till andra åtgärder måste ju tolkas som ett hot, säger Peter Ekholm till StockholmD­irekt.

Vad har ni för bevis på att hoten ägt rum?

– Breven från de tidigare anställda. Hoten finns där, förutom hotet om att få ett basebolltr­ä i huvudet. Men det är med i polisanmäl­an, säger Peter Ekholm.

”Smutskasta­r oss”

Fredrik Eriksson är en av sophämtarn­a på Reno Norden som slutade när strejken pågick. Han har inte själv sett breven men hört talas om att anställda i breven ”uppmanats säga upp sig”.

– Jag vet att sophämtare påstås ha hotats, men jag känner inte till att det ska ha inträffat. De smutskasta­r oss som slutat, det är jättefult.

Varför tror du de skulle påstå saker som inte är sant?

– För att vi ska få det svårare att få nya jobb. Men jag tänker ändå inte söka mig vidare inom sopbransch­en.

 ?? FOTO: MALIN LO LÖÖF ?? ORD MOT ORD. Tidigare sophämtare på Reno Nordens har enligt företaget i två brev hotat de som stannat kvar på företaget efter den vilda strejken. Hoten ska ha syftat till att förmå de nuvarande sophämtarn­a att säga upp sig.
FOTO: MALIN LO LÖÖF ORD MOT ORD. Tidigare sophämtare på Reno Nordens har enligt företaget i två brev hotat de som stannat kvar på företaget efter den vilda strejken. Hoten ska ha syftat till att förmå de nuvarande sophämtarn­a att säga upp sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden