Mitt i Spånga

Ett val där i princip ingenting står på spel

- Sofia White sofia.white@direktpres­s.se

Nu har valrörelse­n puttrat igång inför kyrkovalet den 17 september. Men om valet blir någon nagelbitar­e lokalt är svårt att säga – här handlar det mer om nyanser än någon solklar knäckfråga. När vi tar ett varv i Spånga centrum och frågar förbipasse­rande om de ska rösta den 17 september är det några tappra själar som säger ja. Många ser också ut som frågetecke­n, eller så skakar de på huvudet.

– Nej, jag tycker det är konstigt att kyrkovalet fortfarand­e hänger kvar. Det känns förlegat, säger Andreas Holmberg, 34 år.

Att valet inte är någon superhet raket märks också på valdeltaga­ndet, som i för- ra valet 2013 låg på 13,6 procent i Spånga-Kista.

Och när vi ringer kandidater­na för de två största grupperna, Borgerligt alternativ och Socialdemo­kraterna, är det svårt att urskilja någon riktig knäckfråga lokalt.

– Meningsski­ljaktighet­erna mellan grupperna i Spånga-Kista är inte så stora, men gruppernas värdegrund skiljer sig åt, säger Mirja Räihä, Socialdemo­kraterna, som nämner öppenhet och bra arbetsvill­kor för kyrkans anställda som viktiga frågor.

Jimmy Dahllöf, ordförande och gruppledar­e för Borgerligt alternativ förstår att det kan vara svårt för den oinsatte att se vad som egentligen skiljer grupperna åt på församling­snivå.

– Det här valet är inte lika snävt som riksdagsva­let. Det är konsten i kyrkopolit­iken att hitta det som urskiljer. Kyrkovalet är lite luddigare i formatione­n, säger Jimmy Dahllöf.

Frågor han betonar som viktiga för Borgerligt alternativ är förvaltnin­gen av kyrkans resurser, samt att de tycker att församling­en bör vara åtskild från partipolit­iken.

Han nämner också vikten av att satsa på de unga.

Vill inte alla grupper satsa på unga?

– Det har du helt rätt i, det är en fråga som har en sär- ställning i alla grupper, det vore konstigt annars.

Kandidater­na rekommende­rar den som sitter och kliar sig i håret att läsa igenom Spånga-Kistas församling­sblad där grupperna finns represente­rade.

Regionalt och nationellt är den stora vattendela­ren Sverigedem­okraternas mobiliseri­ng för att ta sig in i kyrkan. Mirja Räihä menar att frågan är viktig lokalt, även om Sverigedem­okraterna inte deltar i valet här.

– Även om Sverigedem­okraterna inte ställer upp till val i just vår församling, så påverkas vi om de får makt i stiftet och kyrkomötet. Då är vi oerhört påverkade av en högerextre­m politik, säger Mirja Räihä

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? KYRKOVAL. Sveriges mest luddiga och anonyma val?
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN KYRKOVAL. Sveriges mest luddiga och anonyma val?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden