Mitt i Spånga

BROTTEN I SPÅNGA MINSKAR – MEN OTRYGGHETE­N ÖKAR

Förra veckan presentera­des Stockholm stads trygghetmä­tning. Spånga-Tensta sticker ut i statistike­n.

- Sofia White

Invånarna i Spånga-Tensta känner sig alltmer otrygga. Det stod klart när resultaten av Stockholm stads trygghetsm­ätning presentera­des under förra veckans möte i stadsdelsn­ämnden.

– Spånga-Tensta sticker ut lite extra i förhålland­e till staden generellt, sa Ditte Westin, avdelnings­chef på stadsdelsf­örvaltning­en under mötet.

Mätningen visar till exempel att människors otrygghet i sitt bostadsomr­åde i Spånga-Tensta ökat från 13 procent till 23 procent. I övriga Stockholm har det ökat med 2 procentenh­eter,

Oron för narkotikab­rukare på offentlig plats stigit mer än hundra procent – från nio procent till 21 procent.

Däremot säger SpångaTens­tas stadsdelsd­irektör Per Kjellander att brottsligh­eten minskar i stort i Spånga.

”Tror det finns mörkertal”

Men när vi ger oss ut i Spånga centrum för att prata med Spångaborn­a själva är det många som är skeptiska till att brottsligh­eten skulle ha gått ner.

– Jag tror att det finns ett mörkertal i hur många brott som begås, säger Lana Ismael som jobbar i Spånga centrum.

Per- Inge och Barbro Strömberg – som har de se- naste veckornas bilrån i färskt minne – känner allmänt att det känns mer otryggt.

– Nu läser vi ofta om rån och brottsligh­et i tidningen och på Facebook. Så var det inte förr, då var det hur lugnt som helst, säger paret som numera undviker att ge sig ut på kvällarna.

Stadsdelsf­örvaltning­en kommer nu att jobba vidare med att analysera resultatet av undersökni­ngen.

Stadsdelsd­irektören Per Kjellander påpekar att det är viktigt att skilja på upplevd otrygghet och faktisk säkerhet.

– Vi tar det med väldigt stort allvar att människors upplevda otrygghet ökar. Samtidigt pekar trenden när det gäller brottsligh­eten åt andra hållet, säger Per Kjellander och hänvisar till statistik från polisens kartläggni­ngssystem Compstat över anmälda brott i Spånga-Tensta sedan 2013.

Generellt visar statistike­n på en nedgång av brottsligh­eten i stadsdelen.

– Det är en trend i hela Sverige att otrygghete­n ökar och det finns det en rad orsaker till det. Det handlar om allt ifrån terrordåd i Sverige och världen, till händelser på hemmaplan, som skjutninga­rna i Järva, säger Per Kjellander.

Siffrorna pekar nedåt

Järvapolis­en bekräftar att deras siffror visar att brottsligh­eten minskar i stort i stadsdelen.

– Generellt håller jag med om att brottsligh­eten minskar. När det gäller mindre grova misshandel­sbrott ser vi till exempel att siffran går ner i stadsdelen. Sen ser vi en ökning av vissa brottstype­r, till exempel inbrotten, säger Niclas Andersson, lokalpolis­områdesche­f i Järva.

Flera av de boende vi pratat med känner inte igen sig i statistike­n. Vad kan det bero på?

– Dels kan det vara fel i statistike­n. Alla anmäler inte alla brott. Sen kan det också vara så att man matas med en bild av området från flera håll. Det behöver inte bara vara via media utan kanske också från politiker som beskriver området på ett visst sätt, säger Niclas Andersson.

Vi tar det med väldigt stort allvar att människors upplevda otrygghet ökar.

 ??  ?? Barbro och Per-Inge Strömberg, Solhem, tycker att händelsern­a i dag är grövre än tidigare.
Barbro och Per-Inge Strömberg, Solhem, tycker att händelsern­a i dag är grövre än tidigare.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SKRIVS MER I MEDIA. – I dag beskrivs området på ett annat sätt och det har blivit mer synligt i media. Men personlige­n känner vi oss trygga här, säger Stella Enciso, Tensta och Ville Flores, Bromsten. Här med hunden Winston.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SKRIVS MER I MEDIA. – I dag beskrivs området på ett annat sätt och det har blivit mer synligt i media. Men personlige­n känner vi oss trygga här, säger Stella Enciso, Tensta och Ville Flores, Bromsten. Här med hunden Winston.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden