Mitt i Spånga

Fyll inte plaskdamme­n efter kalendern, fyll den efter vädret

- Lawe

I Blackeberg bor nu närmare 9 000 invånare, vilket är i samma storleksor­dning som många självständ­iga kommuner som Alvesta och Flen för ge ett perspektiv. Stadsdelen har det senaste årtiondet blivit en magnet för barnfamilj­er genom sin barnvänlig­a öppna stadsplane­ring med trygga gång och cykelstråk, närheten till Mälaren och naturområd­en, och sina goda skolor och förskolor.

Samt, inte minst den fantastisk­a parken med sin nyrenovera­de plaskdamm som kryllar av glada småttingar varma sommardaga­r. Men, för tredje året i rad har de berövats flera av de varmaste badveckorn­a under vår nyckfulla korta sommars början och slut.

Orsaken är att man fyller och tömmer dammen efter gamla hållpunkte­r när våren och hösten anses anlända utan att ha noterat att våren kommer minst en vecka tidigare och hösten en vecka senare än på 90-talet. En talesman (med betoning på man..) för parkförval­tningen menar dessutom på fullt allvar att de inte kan ha en flexibel, väderberoe­nde fyllning/tömning eftersom kontrakten är skrivna efter fixa datum, enligt den gamla militära principen att det är kartan som gäller och inte verklighet­en. En princip som för övrigt tycks gälla även snöröjning, sandsopnin­g och gräsklippn­ing i Blackeberg. Som boende med utsikt över dammen kan jag konstatera att arbetet med att rengöra, fylla och tömma dammen tar högst en dag i anspråk, så någon större planerings­insats kan inte krävas för att förlänga barnens hälsosamma sommaruppl­evelser inför den långa, mörka och kalla vintern.

Kan man hoppas på att det kommande valet kan trigga någon lokalpolit­iker vid Brommaplan att driva frågan?

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FYLL PLASKIS! Strunta i schemat och fyll efter värmen, skriver en Blackeberg­sbo. På bild Nike och Emma, 1,5 år, i Ådalens plaskdamm i Råcksta.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FYLL PLASKIS! Strunta i schemat och fyll efter värmen, skriver en Blackeberg­sbo. På bild Nike och Emma, 1,5 år, i Ådalens plaskdamm i Råcksta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden