Mitt i Spånga

Studentern­a lämnar

lägenheter­na

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Visst är det något speciellt med att handla frukt, grönt och blommor på torget. Men måste torghandel­n se så inklämd och trång ut som i Vällingby? Nej, kanske inte. En förändring kan vara på gång. När Vällingby stod klart i mitten av 1950-talet var det så hajpat att tidningarn­a rapportera­de om ”Vällingbyf­ebern”. Den håller i sig än idag, centrumet klassas som ”kulturellt intressant miljö” av Riksantikv­arieämbete­t. Det betyder att fasader och helhetsint­ryck inte får förändras.

Men ett tätt kluster av vita jättetält spelar uppenbarli­gen ingen roll för helhetsint­rycket. I dag snubblar man nästan rakt in i jordgubbar och damkläder när man kliver ut på torget från tunnelbana­n.

En del att förbättra

Vänta, STOPP.

Alla älskar väl torghandel? Ja, pratar man runt bland besökare på torget i Vällingby är svaret ett kollektivt JA! på den frågan. Även Stockholms stad och Vällingby centrums förvaltare Newsec ser den som en självklar del av Vällingby.

Men när det gäller utformning­en finns det en del att förbättra, tycker Pernilla Andersson, centrumche­f.

– Vi vill att det ska vara snyggt. Man kan diskutera hur det ska se ut och var de ska stå, torget är ju så mycket större än den där lilla biten där de står samlade nu. Det blir väldigt skräpigt framåt eftermidda­gen, säger hon.

Hon vill bolla alternativ med Stockholms stad, som äger marken och hyr ut platserna till torghandla­rna.

Vi ringer upp Lars-Edwin Andersson på fastighets­kontorets utveckling­savdelning. Det visar sig att det redan pågår en diskussion om hur torgstånde­n bör placeras.

– Att det är så tajt i Vällingby beror på att salutorgsy­tan, som den kallas, bara utgörs av en begränsad del av torget idag. Vi pratar nu med trafikkont­oret om att utöka den, så att handlarna kanske kan stå på rad i stället. Då blir det inte så trångt, säger LarsEdwin Andersson.

Delade meningar

Alla fem handlare på torget har likadana vita tält, och de får både ris och ros av handlarna själva. Göran Stenhardt, en av veteranern­a som sålt blommor till torgbesöka­rna i 17 år, gillar att det är enhet- ligt. Men grannarna Hanna Khala och Issa Safin, bägge grönsaksha­ndlare, hade gärna sett en annan lösning.

– De är inte stabila och klarar inte regn och snö så bra. Och det är klart, det är bättre för affärerna om det ser fint ut, säger Hanna Khala. Issa Safin håller med. – I Husby och Akalla har de fina trätak, som små hus utan väggar. Det hade varit toppen, det är jättefint, säger han.

”Inget alternativ”

Små trästånd låter onekligen pittoreskt, men det alternativ­et finns inte på kartan, enligt Lars- Edwin Andersson på staden.

– Det bryter mot torgstad- garna. Man får inte ha några fasta ställninga­r, det måste vara en ren yta när torghadeln är slut för dagen. Trätaken i Husby ska också tas bort av den anledninge­n, säger han.

Och uppfattnin­gen som Vällingbyh­andlarna vi pratat med har – att det är staden som bestämt att det endast är de vita tälten som gäller – den stämmer inte, enligt Lars-Edwin Andersson.

Så kanske kan det bli lite kreativa lösningar om handlarna får ta lite mer plats på torget? Det återstår att se.

Torget är ju så mycket större än den där lilla biten där de står samlade nu.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? Vad tycker du om torghandel­n i Vällingby? Gå in och diskutera på Facebook! STAMMIS. ”Jag handlar på torget nästan varje dag, det är trevligare än att gå till affären”, säger Elahe Rezaie. Här med handlaren Hanna Khala.
FOTO: YLVA BERGMAN Vad tycker du om torghandel­n i Vällingby? Gå in och diskutera på Facebook! STAMMIS. ”Jag handlar på torget nästan varje dag, det är trevligare än att gå till affären”, säger Elahe Rezaie. Här med handlaren Hanna Khala.
 ??  ?? VETERAN. ”Jag bodde här som liten, flyttade till Vällingby 1955. Vällingby torg har jag stått på i 17 år nu”, säger Göran Stenhardt.
VETERAN. ”Jag bodde här som liten, flyttade till Vällingby 1955. Vällingby torg har jag stått på i 17 år nu”, säger Göran Stenhardt.
 ??  ?? MUR. Ytan där torghandel­n får hålla till är avgränsad till en del av torget, men nu kan det bli ändring på det.
MUR. Ytan där torghandel­n får hålla till är avgränsad till en del av torget, men nu kan det bli ändring på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden