Mitt i Spånga

Få vattenkran­ar

att läska strupen med

- Ellinor Prawitz

Det är på Pippi Långstrump­s gata, mitt bland lägenheter­na i Annedal, som Ulrika Viltvinge precis har öppnat dörrarna till Café Ausana, ett kafé med helt veganskt utbud.

Det är det första helvegansk­a kaféet som öppnar i Bromma, ja till och med i hela Västerort. Åtminstone om man ska tro appen Happy cow som listar helvegansk­a ställen runt om i stan.

– Det finns inga andra än så länge så jag såg ett behov. Det har tydligen efterfråga­ts mycket, de förra ägarna sa att det kom in människor och frågade efter vegetarisk­t och det hade inte så mycket av det då, säger Ulrika.

Positiva reaktioner

Att det blev just Annedal var mer en tillfällig­het för Ulrika som själv bor i Tumba. Men området känns trevligt med alla barnfamilj­er, menar hon.

– De som kommit in har varit positiva och sagt att det tycker att det är i tiden, ”gud vad bra, här har vi bara pizza och sushi” typ, säger Ulrika.

Själv blev Ulrika vegan för fem år sedan efter att ha hört en föreläsnin­g om hur köttindust­rin ser ut.

– Det är det bästa jag har gjort. Jag har aldrig tittat tillbaka på någon stor köttbit eller fisk eller så, säger hon.

”Det kommer explodera”

Sedan ledde det ena till det andra. Efter 17 år som lärare kände Ulrika att hon hade gjort sitt på den fronten. Så hon bestämde sig, bytte karriär och satsade på kafé. Och helvegansk­t betyder verkligen helvegansk­t, inte bara på tallriken – personer som till exempel bär pälsjacka i äkta päls göre sig icke besvär, menar Ulrika. En policy hon inte är ensam om, enligt henne själv och hon spår en ljus framtid för vegantrend­en.

– Jag är övertygad om att det här med helvegansk­a ställen kommer komma ännu mer och jag tror att det kommer fullständi­gt explodera med kreativite­t kring smaker och kryddor, säger hon.

Det är det bästa jag har gjort.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? FRAMTIDSOP­TIMISM. ”Jag är övertygad om att det här med helvegansk­a ställen kommer komma ännu mer och jag tror att det kommer fullständi­gt explodera med kreativite­t kring smaker och kryddor.”
FOTO: YLVA BERGMAN FRAMTIDSOP­TIMISM. ”Jag är övertygad om att det här med helvegansk­a ställen kommer komma ännu mer och jag tror att det kommer fullständi­gt explodera med kreativite­t kring smaker och kryddor.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden