Mitt i Spånga

Gör det enklare att flytta från stadskärna­n till landsbygde­n

- Victor Rangner

Jag känner många här i Hässelby som, liksom jag själv år 1991, flyttade ut hit för att njuta mer av naturen. Nu, snart trettio år senare, flyttas stadsgräns­erna ut hit. Hässelby har varit fint på många sätt. Nära till vårdcentra­l, bibliotek och affärer, men ändå inte för långt till Hesselby Slott, Grimstasko­gen, Maltesholm­sbadet och Mälaren.

Under min uppväxt delade svenska staten ut ”utflyttnin­gsbidrag” till företagen. Landsbygde­n avfolkades. ”Hela Sverige ska leva”. Idag, cirka femtio år senare, ska människorn­a istället flytta in till städerna. Varför, kan man undra, om de trivs och vill bo kvar med sina rötter fastvuxna i hembygden. Gör de inte mer nytta där de är?

Bostadsfrå­gan måste inte nödvändigt innebära att bygga flera hus på tomma ytor.

Husen utanför stan är fortfarand­e billiga. Varför inte skicka ut en förfrågan, t ex från Skatteverk­et, Försäkring­skassan och Arbetsförm­edlingen, om att överlåta hyresbosta­den till en nyinflytta­d, för att pensionäre­n ska få glädje att fortsätta bo naturnära?

Hyresbosta­den (eller bostadsrät­ten) skulle ju ändå ge så mycket i ekonomisk vinst att det vore mer än lönsamt att ”utlokalise­ra” pensionäre­r till renoverade och upprustade bostäder. Om en etta på tio kvadratmet­er idag kostar två miljoner i innerstade­n, så borde ju vinsten efter försäljnin­g täcka mer än väl både av upprustnin­g och moderniser­ing av ett förfallet ödeshus?

Jämfört med på 1970-talet finns i vår tid gott om lösningar som inte fanns då. Bara för att nämna några: digitalise­ringen, automatise­ringen, moderniser­ingen av infrastruk­turen, barnavårds­centraler, vårdcentra­ler, brandförsv­ar, förberedel­ser inför klimatförä­ndringens konsekvens­er, mindre men fortfarand­e avancerade sjukhus och en allt ökande turism.

Medborgarl­ön skulle inte vara den enda lösningen, men en ”basinkomst” för de som vill stanna kvar i sin hembygd, eller flytta tillbaka eller ut från stan.

Med ett väl utvecklat transports­ystem av e-butiker, kan landsbygds­borna beställa mat, mediciner och annat livsnödvän­digt.

I gengäld finns det några där ute som dagligen bevakar att inga materiella skador uppstår.

Problemet med motsättnin­gen mellan stad och landsbygd skulle snart vara löst. Alla vill faktiskt inte bo i stan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FLYTTSUGEN? Alla vill inte bo i stan, skriver insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS FLYTTSUGEN? Alla vill inte bo i stan, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden