Mitt i Spånga

M om graffitivä­ggen: Vi lovar att riva den

- Patrik Ekström

Den lagliga graffitivä­ggen i Tensta var tänkt att ge mer trygghet och minska skadegörel­se, men har gett exakt motsatt effekt, menar Moderatern­a. Nu vill de riva ned den om de vinner valet.

Jag kommer att stå i främsta ledet när väggen rivs.

Den lagliga graffitivä­ggen i Tensta har lett till ökad skadegörel­se och otrygghet. Det menar Tenstamode­raten Ole Jörgen Persson som lovar att riva väggen om Alliansen vinner valet i höst.

Den lagliga graffitivä­ggen vid Elinsborgs bollplan har varit föremål för en politisk debatt i flera år nu. Moderatern­a, som varit konsekvent emot idén, anser nu att de har fått rätt i sin kritik. Området runt den lagliga graffitivä­ggen i Tensta, soptunnor och andra allmänna ytor är nämligen täckt med klotter i grälla färger.

– Det var precis det här vi varnade för. Graffitivä­ggen var en dålig idé från början. Man kunde ha lagt pengarna på vettigare saker istället, till exempel fritidsgår­dar eller fler fältarbeta­re, säger Ole Jörgen Persson (M), vice ordförande i Spånga- Tensta stadsdelsn­ämnd.

Väggen har motsatt effekt

Han menar att grafittivä­ggen, som skulle öka tryggheten och minska skadegörel­se, haft precis motsatt effekt.

– Graffitivä­ggen har lett till ökad skadegörel­se och otrygghet.

Om Alliansen vinner valet i höst lovar han också att riva väggen.

– Det är ett sylvasst vallöfte. Och jag kommer att stå i främsta ledet när väggen rivs.

Är det rätt att riva väggen när staden nu har investerat ganska stora summor i projektet?

– Man borde inte ha lagt ner en 50-öring på det här projektet, men nu är det gjort och är den sittande majoritete­ns ansvar. Vi lovar att riva upp beslutet och att använda pengarna på ett mer ansvarsful­lt sätt framöver, säger Ole Jörgen Persson.

Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnds ordförande Sus Andersson (MP) anser att kritiken är obefogad.

– Det är ju inte så att det inte klottrades innan det fanns en graffitivä­gg. Syftet med graffitivä­ggen är att de som vill måla lagligt ska kunna göra det. Sen måste vi arbeta mot det otillåtna klottret parallellt.

”Ganska häftig konst”

Hon menar att väggen har fungerat som väntat.

– Vi har fått liv och rörelse i ett område där det tidigare inte fanns så mycket liv och rörelse. Dessutom är det ganska häftig konst som uppstår.

Hon tror att Moderatern­as kritik bygger mest på en principiel­l inställnin­g.

– De är ju principiel­lt emot graffiti, så det är klart att de kommer att ta upp den här frågan i valrörelse­n, säger Sus Andersson.

 ??  ?? NYA. Så här såg väggarna ut några dagar innan de invigdes i fjol. Nu vill Jörgen Persson (M) se allt rivas.
NYA. Så här såg väggarna ut några dagar innan de invigdes i fjol. Nu vill Jörgen Persson (M) se allt rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden