Mitt i Spånga

Nu ska polisen öka närvaron i Spånga C

- Stella Papapanagi­otou

Nya kommunpoli­sen Andreas Borgbrant lovar mer polisnärva­ro i Spånga centrum och Brom- sten. Han ser också övervaknin­gskameror som ett bra hjälpmedel för att klara upp brott.

Andreas Borgbrant är ny i rollen som kommunpoli­s för Spånga-Tensta men en veteran i området. Så här säger han om några av Spångaborn­as hjärtefråg­or − och lovar samtidigt ökad närvaro i Spånga centrum och Bromsten. Andreas Borgbrant har just börjat sin nya tjänst som kommunpoli­s i Spånga-Tensta när vi ses på torget i Spånga centrum.

Han har jobbat i Spånga och Järvaområd­et sedan 2005 så han kan stadsdelen. Att trygghetsf­rågan är stor bland Spångaborn­a känner han väl till.

Men det är viktigt att skilja på otrygghet och säkerhet, menar Andreas Borgbrant.

− Spånga sticker inte ut i brottsstat­istiken generellt, även om enstaka händelser kan göra det. Inbrott och rån peakar då och då, liksom på andra ställen, säger han.

”Kameror ingen lösning”

Samtidigt understryk­er han att man inte ska förringa den uppleva otrygghete­n.

− Vi tar den på allvar. Vi kommer till exempel att ha ett ökat fokus på Spånga centrum, stationsom­rådet och Bromsten en tid framöver. Ökad polisnärva­ro, fotpatrull­er ute. Och vi kommer att ta kontakt med näringsidk­are i området för att höra hur de ser på trygghetsf­rågan, säger Andreas Borgbrant.

Övervaknin­gskameror och ordningsva­kter runt Spånga centrum som många har efterfråga­t de senaste åren tycker han vore bra.

− Kameror är ingen lösning på problem men ett

Spånga sticker inte ut i brottsstat­istiken generellt.

jätte bra hjälpmedel för att klara upp brott. Fast de ersätter inte vittnen som ställer upp och pratar om saker de sett. Med nuvarande lagstiftni­ng kan vi inte motivera kameror runt Spånga torg, men det kan komma att bli enklare för polisen att få tillstånd för det framöver, säger Andreas Borgbrant.

Det saknas vuxna ute

Det polisen ofta saknar i utemiljön är vuxna som rör sig ute om kvällarna.

− Framför allt skulle ordningsva­kter innebära fler vuxna ute, fler ögon som ser vad som händer. Det skulle säkert göra att en del kände sig tryggare, säger Andreas Borgbrant.

Rollen som kommunpoli­s infördes i samband med den stora omorganisa­tionen inom polisen som drog igång 2015 och det har varit lite luddigt vad det egentligen innebär.

− Nu har det landat. Rollen är tydligare och mer strategisk än den kanske var från början. Som kommunpoli­s är man ansiktet utåt, jobbar med stadsdelen, andra externa parter och allmänhete­n, bygger relationer. Men en av de viktigaste uppgiftern­a är att förmedla en korrekt lägesbild när det händer något. Då det uppstår många rykten och oro i det akuta stadiet ska vi se till att rätt informatio­n går ut, säger Anderas Borgbrant.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ÖKAR NÄRVARON. Kommunpoli­sen Andreas Borgbrant ser kameror i Spånga centrum som ett bra hjälpmedel.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ÖKAR NÄRVARON. Kommunpoli­sen Andreas Borgbrant ser kameror i Spånga centrum som ett bra hjälpmedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden