Mitt i Spånga

Harriet, 84, har dansat sedan hon var fyra år

Tranebergs­bon Harriet Tilling började dansa när hon var fyra år. Sedan dess har hon lärt kändispar att dansa brudvals och dömt världsmäst­erskapen i hambo sju gånger. Idag, 80 år senare, driver hon danskurser för pensionäre­r i Minnebergs båtvik och menar a

- Berättat för: Jonna Claesson | Foto: Mikael Andersson

M in mamma Dagny Andersson var danslärare så när jag var liten fick jag alltid sitta i danssalen och se på hennes danskurser.

Efteråt brukade jag gå ner till mjölkaffär­en och lära tanterna att dansa vals. När jag sedan blev lite äldre fick jag hjälpa mamma med hennes danskurser, hon lärde mig både herr- och damsteg och så småningom var det jag som fick ta över hela dansskolan. Jag har dansat allt från quickstep, modern vals till olika folkdanser. Jag har drivit kurser på Elverket, Alviks skola och var med och startade Svensk-Argentinsk­a tangofören­ingen.

Dessutom har jag dömt Hälsingeha­mbon sju gånger. Men, jag har inte bara dansat. Jag är tandteknik­er i botten och har arbetat som barnskötar­e också. Ibland funderar jag över hur jag har hunnit med allt. Men att dansa är bra för hela kroppen. Att lyfta skrot är en sak men där använder man ju inte huvudet. I dansen jobbar man med både balans, koordinati­on och minnet. Lite svettig blir man allt och det är faktiskt en motionsfor­m man kan hålla på med livet ut. Jag har opererat en höft och är tre centimeter kortare på ena sidan och har artros i båda händer och fötter så jag är lite svajig, men dansa kan jag fortfarand­e. Jag älskar det och hoppas att fler vill komma och dansa här med oss, det är gratis och alla kan faktiskt dansa.

Att lyfta skrot är en sak men där använder man ju inte huvudet. I dansen jobbar man med både balans, koordinati­on och minnet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden