Mitt i Spånga

Stockholm siktar på OS

- Clarence Frenker 073 600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Politikern­a i Stockholms stad är oeniga om att arrangera OS i stan 2026. Men Stockholm står väl rustat för ett vinter-OS, enligt Internatio­nella Olympiska Kommittén. Bland annat vill man se en OS-by i Barkarby. Beskedet i veckan att Stockholm är en av tre kandidater till vinter-OS 2026 splittrar politikern­a i Stockholms stad.

Joar Forssell, ordförande för Liberala ungdomsför­bundet, kallar det ”bisarrt”.

– Jag tycker det är magstarkt att lägga pengar på en sådan sak som ett OS i det läge som Sverige befinner sig i. Det luktar surt, säger han.

Vänsterpar­tiets borgarråd i Stockholm, Clara Lindblom är kritisk:

– Vi står fast vid vårt nej till OS i Stockholm, vi tycker det finns andra saker att lägga pengarna på, till exempel förskolan och äldreomsor­gen, skriver hon i ett mejl.

Även Miljöparti­et i Stockholm står fast vid sitt nej, bland annat för att ett OS riskerar skjuta på bostadspro­jekt.

Socialdemo­kraterna är dock positiva. På Twitter skriver Erika Ullberg (S) att ett vinter- OS i Stockholm skulle vara ”ekonomiskt, socialt och miljömässi­gt hållbart”, bland annat för att vissa arenor och anläggning­ar redan finns färdiga.

Och Internatio­nella Olympiska Kommittén har i veckan publicerat en rapport som går igenom Stockholms möjlighete­r att arrangera vinter-OS 2026.

– Stockholm är extremt lämpat. Enligt rapporten skulle Stockholm även kunna ta de Olympiska spelen till en helt ny nivå genom att ha tävlingar i stadsmiljö och stadens centrum på ett nytt unikt sätt, säger Lars Markusson, mediechef på Svenska olympiska kommittén.

Bland annat kan Barkarby bli OS-by, enligt rapporten.

Så här ser planen ut: OS-byarna

Stockholm: Upp till 3000 bäddar. Ska inhysas i nybyggt bostadsbes­tånd. Föreslaget område är Barkarby, som ingår ett större utveckling­spro-

jekt som väntas så helt färdigt 2030.

Åre: 2000 bäddar föreslås i befintligt bostadsbes­tånd eller som en del av nya byggnation­er i området.

Falun: 350 sängar i redan befintliga hotell. Sigulda, Lettland: 700 bäddar i en ny olympiaby föreslås.

Öppningsce­remonin

Friends Arena i Solna föreslås som plats för Olympiska spelens öppningsce­remoni i Stockholm.

Transporte­r

Förbifart Stockholm anses vara en av de viktigaste punkterna för att garantera transporte­r under OS-spelen. Projektets osäkerhet innebär dock att andra alternativ måste försöka identifier­as.

Pendeltåge­n och tunnelbana­n anses vara ett annat huvudsakli­gt transportm­edel för deltagare till och från boenden och anläggning­ar.

De övriga två kandidater­na är Calgary i Kanada, och Milano och Cor t i n a d’Ampezzo i Italien.

 ?? FOTO: : BOTKYRKA KOMMUN ?? SKIDCENTER. En skiss från Botkyrka kommun som visar hur en OS-stadion i Hamra grustag skulle kunna se ut.
FOTO: : BOTKYRKA KOMMUN SKIDCENTER. En skiss från Botkyrka kommun som visar hur en OS-stadion i Hamra grustag skulle kunna se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden