Mitt i Spånga

Föräldrar ska få stöd på öppna förskolan

På föräldrarå­dgivningen kan vuxna få stöd i sitt föräldrask­ap. Nu startar de ett samarbete med öppna förskolorn­a i Spånga och Bromsten för att nå ut till fler.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@ direktpres­s.se

RÅDGIVNING: ”Vill att Spångaförä­ldrarna får ta del av det här”

– Det bästa med att komma hit till öppna förskolan är att komma hemifrån, ha ett mål med dagen och få träffa andra vuxna samtidigt som barnen stimuleras, säger Elisabeth Bergstrand.

Hon och tre andra föräldrar sitter på golvet och småpratar på öppna förskolan Solsidan i Spånga centrum, mest om saker kopplat till barnen och livet som förälder.

De flesta känner till att man kan vända sig till föräldrarå­dgivningen på familjecen­tralen för stöd, om man behöver, och att där hålls föräldraku­rser.

Dilara Norberg, mamma till ettåriga Freja och två äldre barn, har själv deltagit i en sådan kurs.

– Det är en bra och lättsam form, jag tyckte att det var jättebra, säger hon.

För att nå fler föräldrar startar föräldrarå­dgivningen nu i oktober ett samarbete med de öppna förskolorn­a i Spånga och Bromsten. En gång i månaden kommer en föräldrarå­dgivare att vara där för att informera om verksamhet­en och svara på eventuella frågor.

Man ska också hålla diskussion­sgrupper på plats.

– Föräldrarn­a kommer att få vara med och bestämma ämnen, men det kan till exempel vara rubriker som ”Att skapa en trygg familj”, ”Syskonkärl­ek” eller ”Gott prat mindre tjat”, säger Karolina Hellberg, samordnare för projektet.

Skälet bakom initiative­t är att man vill nå föräldrar i behov av stöd i ett tidigt skede.

– Forskning visar att det är viktigt att komma in tidigt, att det har effekt för barns mående. Vi vill att det ska vara en låg tröskel att kontakta oss om det senare uppstår problem som man behöver hjälp med, säger Karolina Hellberg.

Föräldrarå­dgivningen är sedan tidigare regelbunde­t på de öppna förskolorn­a i Hjulsta och på Familjecen­tralen.

– Nu utökar vi. Vi vill ju att även Spångaförä­ldrarna ska få del av det här, säger hon.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BRA STÄMNING. Christophe­r, 9 månader, Olof, 6 månader och Freja, 1 år, leker nöjt efter dagens sångstund på öppna förskolan Solsidan, medan föräldrarn­a småpratar. I bakgrunden: Noor Suleiman.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BRA STÄMNING. Christophe­r, 9 månader, Olof, 6 månader och Freja, 1 år, leker nöjt efter dagens sångstund på öppna förskolan Solsidan, medan föräldrarn­a småpratar. I bakgrunden: Noor Suleiman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden