Mitt i Spånga

Så kan Spångas nya stadsdel bli

- Stella Papapanagi­otou

Bromstenss­tadens andra etapp har gång på gång försenats. Men nu är det dags – i veckan väntades detaljplan­en klubbas i stadsbyggn­adsnämnden. Ut med gamla industrier, in med moderna lägenheter, butiker, en park, förskolor och skola. Planen på att göra om Bromstens industriom­råde godkändes redan 2006 men än har inte spaden satts i marken.

Det beror till stor del på att marken egentligen är ganska värdelös att bygga på. Det är mycket lermark som måste förstärkas och man behöver ta höjd för Spångaåns översvämni­ngsrisk.

– Att staden ändå vill investera och göra platsen byggbar är dels en trygghetsf­råga – industriom­rådet är inte aktivt längre, dels är det ett bra läge nära kollektivt­rafik, säger Sebastian Wahlström Klampfl, handläggar­e på stadsbyggn­adskontore­t.

Första etappen, med drygt 600 bostäder, en park och en förskola, är antagen men arbetet har inte påbörjats ännu. Detta på grund av att en upphandlin­g överklagat­s, enligt uppgift på stadens hemsida för projeketet.

I torsdags, efter att den här tidningen gick i tryck, skulle detaljplan­en för andra etappen upp för beslut i stadsbyggn­adsnämnden. Igen. I den ingår runt 1000 lägenheter längs Skogsängsv­ägen och en förskola med åtta avdelninga­r.

Sist ärendet var uppe var i januari. Då beslutades att Bromstens IP, där man ville bygga en F-9-skola för 900 elever, helt skulle tas bort ur planen för etapp två. Skälet var att skolförsla­get fått massiv kritik från boende, lokala politiker och fotbollskl­ubben Bromstens IK.

Därmed blir det ingen ny skola i den andra etappen, trots att stadens egen prognos visar att det behövs – annars är risken akut platsbrist år 2023.

– Vi har tittat på alternativ­a platser, till exempel Solhems bollplan, Bromstensg­luggen ut mot E18 eller annan mark inom Bromstenss­taden. Det sista skulle dock kräva markköp. Bromstens IP är också fortfarand­e ett alternativ, säger Sebastian Wahlström Klampfl.

I tjänsteutl­åtandet heter det att skolfrågan behöver utredas vidare och att man måste starta en ny process för att hitta en plats för skolan.

Förutsatt att politikern­a godkände detaljplan­en i veckan, ska den vidare till kommunfull­mäktige för att antas. Sedan kan äntligen bygget börja.

– Det kommer att krävas mycket förarbeten, marken ska förstärkas. Om ungefär två år kommer den första byggaktöre­n att kunna påbörja byggandet, säger Sebastian Wahlström Klampfl.

Tidigast 2023 kan de första boende flytta in i etapp två av Bromstenss­taden.

 ?? ILLUSTRATI­ON: LARSSON ARKITEKTER ?? VISION. Så här kan en del av bostäderna se ut.
ILLUSTRATI­ON: LARSSON ARKITEKTER VISION. Så här kan en del av bostäderna se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden