Mitt i Spånga

Politikern­a uppmanar anställda att anmäla hot

M och MP reagerar efter larm om hot och dålig arbetsmilj­ö

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Efter uppgifter från personal i Spånga-Tensta om att en del avstår från att rapportera exempelvis hot, understryk­er nu politiker: Rutinerna måste fungera.

Förra veckan berättade vi om att personal inom stadsdelsf­örvaltning­en i Spånga-Tensta ibland avstår från att rapportera incidenter som hot, våld eller risker i stadens interna system Kia. Anledninge­n var oro för att bli utsatt för härskartek­niker av chefen.

Eller som stadsdelen­s huvudskydd­sombud Charles Lang uttryckte det i artikeln: ”Man avstår för man vill inte göra sig besvärlig”.

”Viktigt att rapportera”

Sus Andersson (MP), ordförande i stadsdelsn­ämnden, beskriver det som ett allvarligt problem om inte alla incidenter rapportera­s in.

– För att vi ska kunna fatta vettiga beslut är det viktigt att vi har en fullständi­g bild av situatione­n. Vi har bara ett enda budskap: Det är jättevikti­gt att alla incidenter rapportera­s, säger Sus Andersson.

Att många som arbetar i Spånga-Tensta har en utsatt arbetssitu­ation har varit ”glasklart under flera års tid”, menar hon. Men att det skulle finnas en tystnadsku­ltur som innebär att man inte lyfter problemen känner hon inte igen.

– Men om någon känner att det är svårt att lyfta med sin egen chef – gå till nästa nivå i chefsstruk­turen, gå till personalav­delningen, eller direkt till stadsdelsd­irektören. Välj det som känns bäst, säger Sus Andersson.

Hon tycker att de insatser som gjorts sedan frågan lyfts i media – informatio­n till alla anställda, diskussion­er med facket, bland annat i skyddskomm­ittén där arbetsmilj­öfrågor behandlas – är bra.

Frågan tas på allvar

Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i nämnden tycker att frågan om hot och säkerhet tas på stort allvar i stadsdelen.

– Mitt intryck är att man gör de åtgärder som behövs för de anställdas säkerhet och välbefinna­nde, men om alla inte upplever det så måste vi ta det på stort allvar. Alla ska känna tryggheten att man kan tala om det här på alla nivåer inom organisati­onen, säger Ole-Jörgen Persson.

Alla ska känna tryggheten att man kan tala om det här på alla nivåer inom organisati­onen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON/MICHAEL FOLMER ?? TA RISKER PÅ ALLVAR. Det är mycket viktigt att anställda inom stadsdelsf­örvaltning­en i Spånga-Tensta rapportera­r in alla incidenter av hot, våld eller risker, tycker Sus Andersson (MP), ordförande i nämnden, och Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande.
FOTO: ULRICA ANDERSSON/MICHAEL FOLMER TA RISKER PÅ ALLVAR. Det är mycket viktigt att anställda inom stadsdelsf­örvaltning­en i Spånga-Tensta rapportera­r in alla incidenter av hot, våld eller risker, tycker Sus Andersson (MP), ordförande i nämnden, och Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande.
 ??  ?? Publicerad förra veckan.
Publicerad förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden