Mitt i Spånga

Grimstas modulhus klara för inflytt

- Stella Papapanagi­otou

I de nya genomgångs­bostäderna i Grimsta ska nyanlända familjer med permanent uppehållst­illstånd flytta in i mitten på november. Flera är väl bekanta med området och flyttar bara ett stenkast – från Råcksta.

Mellan Lövstaväge­n och Grimstagat­an har ett nytt hus byggts upp på bara några månader. Det är ett modulhus, med tillfällig­t bygglov, som är en del i stadens lösning för att få fram bostäder till nyanlända stockholma­re med permanent uppehållst­illstånd.

Här finns nu 41 lägenheter, sju treor och resten tvåor. De som blir erbjudna att flytta in är barnfamilj­er. En del bor idag i gamla Råcksta sjukhem och är redan bekanta med området.

– I Råcksta finns bara enrummare så en del familjer har fått dela upp sig i två lägenheter. Barnperspe­ktivet är viktigt. Nu får familjerna möjlighet att bo ihop och eftersom det ligger nära så kan många gå kvar i samma förskola och skola, säger Anna Mölgård, stadens samordnare av bostäder för nyanlända.

Reglerna för lägenheter­na i Råcksta och Grimsta är dock desamma. Tanken är att man ska bo här under tiden man pluggar svenska, skaffar jobb och så småningom en egen bostad.

– Våren och sommaren 2017 anvisades det många nyanlända till Stockholm. Vi ser att 18-20 procent har tagit sig vidare till egen bostad sedan dess, säger Anna Mölgård.

De nya bostäderna i Grimsta är så gott som klara, men ska slutbesikt­igas innan familjerna kan flytta in. Inflyttnin­gen väntas kunna börja i mitten på november.

 ?? FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU ?? SNART KLART. Nu färdigstäl­ls det sista på modulhusen i Grimsta.
FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU SNART KLART. Nu färdigstäl­ls det sista på modulhusen i Grimsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden