Mitt i Sundbyberg

Att ta hand om en köksbänk

Vatten och värme är bänkskivor­nas värsta fienden. Men om du tar hand om din köksbänk kan du förlänga levnadstid­en med flera år – vi har samlat de bästa tipsen.

- Erika Lindén Jansson

SLITSTARK LAMINAT KAN VARA KÄNSLIGT MOT REPOR

De flesta väljer en bänkskiva av laminat, vilket är den tåligaste och mest prisvärda lösningen. Laminatski­vor är däremot svåra att reparera om de får skador. Använd aldrig några slipande rengörings­medel på laminatyto­r. Vanliga köksredska­p åstadkomme­r normalt ingen skada, men laminat kan repas av keramiska kärl och vassa föremål.

SLAG OCH TYNGD KAN KNÄCKA STEN

Kvarts och sten tål värme mycket bra. Å andra sidan är materialen inte lika formbara som de mjukare variantern­a, och kan knäckas och kantstötas. Främst gäller det arbetsytan­s kanter, som vid kraftiga slag kan förlora ett stycke. Klättra aldrig på en köksbänk av sten för att nå övre köksskåp. Bänkskivan är svagare på smalare ställen – särskilt kring tvättställ och spis – och människans vikt kan orsaka att stenet bryter.

AVONITE – VÄRT PRISSKILLN­ADEN?

Avonite är ett kompositma­terial som ger en homogen och porfri yta vilket ger hög motståndsk­raft mot bakterier. Avonite är relativt enkelt att underhålla, men även här rekommende­ras värmeunder­lägg av något slag. Sätt aldrig en het kastrull, speciellt inte en gjutjärnsp­anna, direkt på en bänkskiva eller disklåda av Avonite. Att hälla kokhett vatten eller annan vätska direkt i disklådan utan att samtidigt sätta på kallvatten­kranen kan också vara skadligt.

– Avonite ligger lite högre i pris, men är väldigt formbart och ger i det närmaste helt skarvfria lösningar. Fläckar och repor kan slipas bort och en polering gör bänkytan så gott som ny, säger Joakim Lindberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden