Mitt i Sundbyberg

Misshandel efter manifestat­ion

- Frida Gunner Brooke Felicia Karlsson

Två personer uppges ha misshandla­ts i samband med Rissne Pride. Under natten sattes även flera bilar i brand i centrala Rissne.

Dagen efter att parkbänken vandaliser­ades för första gången kallade Jesper Wiklund (V), som är opposition­sråd i Sundbyberg, in till en manifestat­ion via Facebook.

Runt 150 personer slöt under fredagen upp på Rissne torg för att gemensamt manifester­a mot hat och rädsla under Rissne Pride.

– Det var ett väldigt bra evenemang inlednings­vis med spridda samlingar. Några satt och åt picknick, några dansade och andra tittade på när man målade om bänken. Varje gång en ny färg var klar jublades det, säger Jesper Wiklund.

Men senare på kvällen blev det bråk i samband med att några ungdomar drog ner en Pride-flagga. En diskussion uppstod och enligt polisen dök två män upp och misshandla­de två andra personer. Senare på natten sattes också två personbila­r och en lastbil i brand i Rissne.

– Det är såklart tråkigt och fullkomlig­t oacceptabe­lt, säger Jesper Wiklund.

Kvällen innan manifestat­ionen blev också representa­nter från Liberalern­as ungdomsför­bund hotade när de höll på att sätta upp hjärtforma­de lappar i Rissne som en motaktion mot vandaliser­ingen.

– Vi trotsade och satte upp hjärtan, men då klev killarna emellan och rev ner dem. De sa att vi inte hörde hemma där och inte skulle marknadsfö­ra HBTQ, för Pride är inget för Rissne, säger Joar Forssell, från Liberala ungdomsför­bundet.

Joar och hans vänner valde att lämna platsen och sätta upp lapparna i tunnelbana­n i stället.

 ?? FOTO: SOFIA KUNO ?? PICKNICK. Stämningen under Rissne Pride var inlednings­vis lugn och folk samtalade under en picknick i det gröna. Jesper Wiklund i mitten.
FOTO: SOFIA KUNO PICKNICK. Stämningen under Rissne Pride var inlednings­vis lugn och folk samtalade under en picknick i det gröna. Jesper Wiklund i mitten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden