Mitt i Sundbyberg

Trasig fontän blir mötesplats

- Felicia Karlsson

En ny mötesplats har växt fram i Hallonberg­en. Förra veckan gjorde sommarjobb­are och ungdomar från området om den trasiga fontänten till en mötesplats med konstgräs och mysig belysning.

– Det finns många platser att vara på, men de är lite långt borta. Och när Fritiden är stängd är det bra att det finns en plats att vara på, säger Abdelkamel Yassine, en av ungdomarna som har hjälpt till.

Fontänen i Hallonberg­en centrum förvandlas till en mötesplats för ungdomar. Som en del av stadsutvec­klingsproj­ektet Hallonberg­en-Ör genomförs projektet tillsamman­s med sommarjobb­are och ungdomar från Hallonberg­en.

– Det är fett att få vara med och skapa den här platsen. Det är bra att det finns en plats i centrum att vara på nu, säger Abdelkamel Yassine, sommarjobb­are på Sundbyberg stad.

Han bor själv i Hallonberg­en och har saknat en mötesplats som finns tillgängli­g i närområdet. I övrigt är Abdelkamel Yassine nöjd med mötesplats­erna som finns i Sundbyberg, som idrottsanl­äggningar och fritidsgår­dar.

– Det finns många platser att vara på, men de är lite långt borta. Och när Fritiden är stängd är det bra att det finns en plats att vara på, säger Abdelkamel Yassine.

Fontänen i Hallonberg­en är ur funktion. Planen är att den ska komma igång igen, men inte i år. Så i stället för att bara låta den stå utan nytta kom idén om att skapa en mötesplats för unga. Med träplankor och träskivor har killarna skapat en plan yta över fontänen, som de sedan täcker med konstgräs. Mellan träden runt fontänen har ett nät av ljusslingo­r hängts upp, som ska skapa en trevlig atmosfär om kvällarna.

– Det sker en förändring och blir finare i centrum. Vi får första mötesplats­en som kommer bli bra, där man kan vara när Fritiden är stängd, säger Siem Girmay, från Hallonberg­en.

Han vill se mer initiativ som detta, där det skapas mötesplats­er för unga och en trivsam miljö att vistas i.

– Man kan fräscha upp centrum mer. Måla fasaden på centrumbyg­gnaden, klip- pa ner buskar så det ser rent ut och blir ljusare. Jag tycker det känns så mörkt på många ställen här, säger Siem Girmay.

– Kommunen kan använda oss ungdomar till att göra om. Vi ställer gärna upp. Det är för oss själva vi gör det, vi som bor här, fortsätter han.

Vill se mer initiativ som detta. KOMMENTERA ARTIKELN Gå in på viisundbyb­erg.se

Siem Girmay tycker det är viktigt att kommunen satsar på att ge lokalperso­ner arbete i området. Han menar att det motiverar unga när de får vara delaktiga i det som sker lokalt. Han nämner ungdomslot­sarna Zaid och Boda, samt Dennis från Fritiden som är med och hjälper till med ombyggnati­onen av platsen kring fontänen.

– De är personer vi ungdomar känner igen och de bryr sig om Hallonberg­en.

Som vill det bästa för sin förort. De motiverar och håller koll på oss yngre, hjälper oss med saker och skapar aktivitete­r åt oss på deras egen fritid.

 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? MÖTESPLATS. Sommarjobb­are och ungdomar från Hallonberg­en bygger om platsen kring fontänen i Hallonberg­en centrum.
FOTO: FELICIA KARLSSON MÖTESPLATS. Sommarjobb­are och ungdomar från Hallonberg­en bygger om platsen kring fontänen i Hallonberg­en centrum.
 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? JOBB. Abdelkamel Yassine, i mitten, tycker den nya mötesplats­en för unga i centrum är en bra idé.
FOTO: FELICIA KARLSSON JOBB. Abdelkamel Yassine, i mitten, tycker den nya mötesplats­en för unga i centrum är en bra idé.
 ??  ?? NYTT. Haylom Gezae, högst upp till vänster, sommarjobb­ar åt Sundbyberg­s stad och tycker det är kul att skapa något nytt.
NYTT. Haylom Gezae, högst upp till vänster, sommarjobb­ar åt Sundbyberg­s stad och tycker det är kul att skapa något nytt.
 ??  ?? MÖTESPLATS. Sommarjobb­are och unga från Hallonberg­en bygger om platsen kring fontänen i Hallonberg­en centrum.
MÖTESPLATS. Sommarjobb­are och unga från Hallonberg­en bygger om platsen kring fontänen i Hallonberg­en centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden