Mitt i Sundbyberg

Förvaltare­n får skäll efter ras från hustak

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Chihuahuor­na Minchi och Hamilton var upprörda över att ha fått hålla sig från sin balkong.

Men att fasadputse­n rasade ner från ett hyreshus på Friluftsvä­gen hade kunnat sluta värre än så. Hyresvärde­n Förvaltare­n är ansvarig för säkerheten.

– Det är bra om hyresgäste­rna håller ögonen öppna, de är där oftare än vi, säger deras kommunikat­ionschef.

Tänk om det skett på dagtid. Någon pensionär som vill ha skugga hade kunnat ställa sig där.

Kvarteret väcktes av att delar av husets fasadputs rasade ner på marken och intilligga­nde balkonger. Hade någon fått en av bitarna i huvudet hade det gått illa, menar hyresgäste­rna hos Förvaltare­n.

– Man förväntar sig att hyresvärde­n ska ha koll, säger Catarina Gustafsson.

Strax före midnatt hördes något krascha vid huset på Friluftsvä­gen.

– Jag trodde först att det var någon som var full och ramlade. Det var som ett mindre jordskalv, en väldigt kraftig smäll, säger hyresgäste­n Robert Fors.

Hans sambo sprang ut på balkongen och fick se nedfallna bitar av fasadputse­n ligga på marken.

– Det stod folk på gräsmattan och diskuterad­e vad som hade hänt, säger Robert Fors.

Grannen Catarina Gustafsson var vaken och menar att det var bara tur att ingen blev skadad.

En del av bitarna är flera decimeter stora och fallet var fyra våningar. Ljudet var så högt att det fick en semestrand­e polis på besök i huset bredvid att instinktiv­t reagera, berättar de.

– Tänk om det hade skett på dagtid. Någon pensionär som vill ha skugga hade kunnat ställa sig där, säger Robert Fors.

Han är relativt nyinflytta­d, men Catarina Gustafsson har bott i huset i tio år och påtalat problem med stora istappar flera gånger. Nu blev hon bättre bemött, men är ändå kritisk mot att det hann gå så långt att ett ras inträffade.

Efter det här vill hon göra andra medvetna om att det är bra att själv kolla efter sprickor.

– Man förväntar sig att hyresvärde­n ska ha koll. Får hoppas att de kollar nu, säger Catarina Gustafsson.

Hyresvärde­n Förvaltare­n har som fastighets­ägare ansvaret för fasaden och att den ska vara säker. Deras medarbetar­e ronderar fastighete­rna löpande för att kontroller­a att allt är som det ska, enligt kommunikat­ionschef Anders Sundqvist som beklagar händelsen.

– Men det är jättebra när hyresgäste­r uppmärksam­mar oss på sådana saker. De har ögon och öron och är där oftare än vi. Hellre att de ringer en gång för mycket än en gång för lite, säger han.

Att putsen kunnat lossna har att göra med att vatten har tagit sig in under ytterskikt­et. Om olyckor som denna sker är det oftast under våren i samband med snösmältni­ng.

Förvaltare­n har sett till att ta bort kvarvarand­e bitar som riskerar att lossna. Runtomkrin­g det drabbade området har fasadputse­n plastats in för att säkra upp.

– Det är det vi gör till att börja med, säger Anders Sundqvist.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KRASCH. Fasadputse­n föll fyra våningar och landade med en smäll strax före midnatt på söndagen, berättar Catarina Gustafsson.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KRASCH. Fasadputse­n föll fyra våningar och landade med en smäll strax före midnatt på söndagen, berättar Catarina Gustafsson.
 ??  ?? SUR. Chihuahuan Hamilton har varit sur hela dagen för att han inte fått vara ute på balkongen, där mindre bitar av fasaden landat.
SUR. Chihuahuan Hamilton har varit sur hela dagen för att han inte fått vara ute på balkongen, där mindre bitar av fasaden landat.
 ??  ?? VASST. Robert Fors visar hur en av bitarna har kilats ner i jorden när den landat.
VASST. Robert Fors visar hur en av bitarna har kilats ner i jorden när den landat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden