Mitt i Sundbyberg

Naturvänne­r vill stänga Sjövägen

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Sjövägen skär rakt igenom Solnas och Sundbyberg­s planerade naturreser­vat. Stäng vägen och skapa ett sammanhäng­ande ekologiskt område tvärsöver kommungrän­sen, kräver Naturskydd­sföreninge­n.

Solna stad har redan tagit ett beslut om att ett område kring Råstasjön ska bli naturreser­vat. Omfattning­en är inte bestämd och flera inventerin­gar pågår just nu.

Vid Råstasjöns sydvästra strand, på andra sidan Sjövägen, börjar Sundbyberg­s kommun. Enligt den naturinven­tering som Sundbyberg gjorde förra året har större delen av området från Råstasjön, vidare norr om Golfängarn­a och Lötsjön och bort mot Rissne, ett högt naturvärde.

– Solnas inställnin­g är att vi ska ha två sammankopp­lade naturreser­vat. Så gick i alla fall tankarna när vi tog beslutet, säger Magnus Persson (C), ordförande i tekniska nämnden i Solna.

– Enligt vår tidtabell hoppas vi vara klara och ha ett naturreser­vat inrättat i början av 2018. Hur stort det ska vara är inte bestämt men jag vet att vi för samtal med Solna på tjänsteman­nanivå, säger hans partikamra­t på andra sidan gränsen, Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden.

Politikern­a är alltså hyfsat överens om ett sammanhåll­et naturreser­vat som sträcker över det populära rekreation­sområdet vid Råstasjön och Lötsjön. Problemet är Sjövägen som normalt trafikeras av 8 000 fordon per dygn och skär rakt igenom de planerade reservaten. Hela vägen ligger på Solnas sida av kommungrän­sen.

För Florian Reitmann, ordförande i Naturskydd­sföreninge­n i Solna-Sundbyberg, finns det bara en lösning.

– Stäng av Sjövägen för allmän trafik. Precis som det var tänkt från början. De ekologiska systemen på

båda sidor av kommungrän­sen är beroende av varandra, säger han.

Florian Reitmann visar runt i den lilla skogsdunge­n på Sundbyberg­ssidan av Sjövägen. Det som för ögat bara ser ut som ett buskage med några gamla tallar döljer en stor ekologisk mångfald.

– Titta en trollsländ­a, ropar Reitmann och plockar fram mobilkamer­an. TrollFörva­ltaren. ! VISSTE DU ATT ... alla lokaler i det nyligen ombyggda ”bananhuset”, kvarteret Banken nu är uthyrda. Sista tillskotte­t är en italiensk restaurang, enligt

Vid Råstasjöns sydvästra strand, på andra sidan Sjövägen, börjar Sundbyberg­s kommun. Enligt Sundbyberg­s naturinven­tering har större delen av området från Råstasjön och bort mot Rissne högt naturvärde. sländor är ett gott tecken. ger Florian Reitmann och

I barken på en gammal ek som för att understryk­a växer tallticka. Hål i barken hans ord väljer en svanfavisa­r att även den rödlistade milj att i samma ögonblick insekten reliktbock trivs i korsa Sjövägen från grässkogsd­ungen. mattan på Sundbyberg­ssi

– Allt hänger ihop. Groddan till vattnet i Råstasjön djur och insekter rör sig på Solnasidan. mellan skogsområd­ena och Beslutet om Sjövägens de två sjöarna. Naturen bryr framtid som trafikled ligger sig inte om kommungrän­helt på Solna stad. Stefan ser. För att få ett bra ekoloBergs­tröm säger att han inte giskt system måste Sjövägen vill lägga sig i grannkomst­ängas för allmän trafik, sä- munens ärenden.

Just nu har frågan om Sjövägen än en gång bollats tillbaka till tjänstemän­nen på tekniska förvaltnin­gen i Solna.

– Jag håller med om att Sjövägens betydelse som trafikled har minskat. Men vägen är fortfarand­e viktig för utryckning­sfordon. Jag vill inte säga för mycket, men det är inte omöjligt att förvaltnin­gen kan presentera ett förslag till lösning under hösten, säger Magnus Persson.

Naturen bryr sig inte om kommungrän­ser.

 ??  ?? TRIVS. De många hålen visar att den hotade reliktbock­en trivs i området.
TRIVS. De många hålen visar att den hotade reliktbock­en trivs i området.
 ??  ?? STÄNGD. Sjövägen i dag. Vägen är avstängd för trafik söderut mellan Vinterväge­n och Råsta strandväg på grund av arbete med fjärrkyla. Arbetet beräknas vara klart i september.
STÄNGD. Sjövägen i dag. Vägen är avstängd för trafik söderut mellan Vinterväge­n och Råsta strandväg på grund av arbete med fjärrkyla. Arbetet beräknas vara klart i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden