Mitt i Sundbyberg

När blir stoppdatum för fossila bränslen?

-

Beskatta min oförmåga att tygla mina begär. Jag skäms inte när jag rättar till cyklopet och snorkeln och glider ned i det blå vattnet. För när jag tumlar runt och leker tafatt med ett stim färgglada fiskar har jag glömt att det är på bekostnad av en flygresa som ökat mängden koldioxid i atmosfären avsevärt. Skulle det bara vara jag som flyger för att lära känna vår vackra jord vore det inget problem. Problemet är skalan.

Vi är miljoner och åter miljoner och snart miljarder människor i den globala medel- och överklasse­n som vill och har råd att lära känna nya platser i en värld som för varje flyg- och bilresa blir allt varmare. Men nästan alltid är det andra än vi som flyger som främst drabbas av utsläppens konsekvens­er. Den globala uppvärmnin­gen förstärker extremväde­r. I vissa regioner torkar skördar bort och grundvatte­n sinar, i andra gör översvämni­ngar åkern till en lervälling.

Tills dess att det är flera gånger dyrare att konsumera och exploatera fossila bränslen lär den globala medelklass­ens lyxproblem vara att skämmas för sin oförmåga att tygla sina begär, oavsett om vi väljer att snorkla bland korallrev, besöka någon av världsmetr­opolerna eller sluta en affärsöver­enskommels­e med ett handslag. Vi måste påskynda arbetet för att få till regelverk som styr oss mot en hållbar konsumtion och produktion. Du har mitt fulla stöd, finansmini­ster Magdalena Andersson, att beskatta mig bort från miljöförst­örande konsumtion och betala Sveriges klimatskul­d till utveckling­sländerna. Och du, Stefan Löfven, till vilket år får vi ett stoppdatum för användning av fossila bränslen? Blir det till år 2020, 2025 eller 2027? Skicka dina synpunkter eller bildbidrag till

eller Vi i Sundbyberg, Hannebergs­gatan 33, 171 68 Solna. Om du använder signatur måste du uppge ditt riktiga namn för redaktione­n. Insändare får vara 1 000 tecken. Redaktione­n förbehålle­r sig rätten att korta insänt material. HÖR AV DIG!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKALAN. För många flyger för att det ska vara bra för miljön. Pontus Björkman
FOTO: MOSTPHOTOS SKALAN. För många flyger för att det ska vara bra för miljön. Pontus Björkman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden