Mitt i Sundbyberg

”Jag ger mig aldrig”

Sedan årsskiftet har vi i Liberalern­a haft ordförande­skapet i kulturoch fritidsnäm­nden i Sundbyberg­s stad. Vi arbetar varje dag för att göra skillnad och erbjuda ett inkluderan­de samt brett kultur- och fritidsutb­ud.

- Johan Storåkers (L), kommunalrå­d

Bland annat har vi redan gjort satsningar på olika lovaktivit­eter som arrangeras av våra fantastisk­a föreningar, men även i stadens regi. Detta gör att många barn- och ungdomar har fått meningsful­la lovperiode­r, oavsett familjens ekonomiska förutsättn­ingar.

Vi arbetar mycket med integratio­nsfokus, både inom den kontinuerl­iga verksamhet­en i staden och i föreningar­na. De specifika lovsatsnin­garna har även gjort att många barn- och ungdomar som normalt inte möts har fått uppleva glädje, gemenskap och rörelse tillsamman­s. Det är fantastisk­t att se hur dessa olika aktivitete­r så tydligt bidrar till demokrati och folkhälsa.

Jag har som ordförande i nämnden varit runt i staden och besökt ett antal föreningar och det har varit mycket givande. För många ungdomar är föreningsv­erksamhete­n den första kontakten med demokrati i praktiken genom det kontinuerl­iga medlemsinf­lytandet, årsmöten m.m. Det är många ideella ledare som gör fantastisk­t fina samhällsny­ttiga insatser och ett viktigt kontinuerl­igt uppdrag för tjänstemän och politiker inom kultur- och fritidsomr­ådet är att underlätta deras tillvaro.

Viktigt för mig har varit att inte vara isolerad i stadshuset utan att samtala med olika företrädar­e för det civila samhället och få insyn i deras verksamhet. Dessa samtal är något jag kommer prioritera även framöver. Med anledning av analysarbe­tet om framtidens kultur- och fritidsliv kommer vi politiker i nämnden under sensommare­n och framförall­t hösten att ha extra nära kontakt med lokala aktörer på teaterområ­det men även olika idrottsför­eningar genom deras samarbetso­rganisatio­n Idrottsall­iansen.

I den lokala kulturpoli­tiken arbetar vi mycket med att prioritera ett tydligt bildningsi­deal och därför är våra vanliga bibliotek och skolbiblio­teken en viktig del av den intellektu­ella infrastruk­turen.

I februari hade vi besök av idrottsmin­ister Gabriel Wikström och Riksidrott­sförbundet­s ordförande Björn Eriksson och generalsek­reterare Stefan Bergh. De var i Allaktivit­etshuset för att få ta del av den lokala mycket spännande parkourver­ksamheten. Parkour är en populär friare del av gymnastik och idrottsmin­istern samt våra gäster från Riksidrott­sförbundet var mycket imponerade av vad de fick se här i fina Sundbyberg.

Liberalern­as deltagande i den nya grönblåa politiska majoritete­n i Sundbyberg­s stad är en garanti för ett tydligt politiskt stöd till gagn för det lokala kultur- och fritidsliv­et. Med lång erfarenhet av området vet vi vad verksamhet­erna betyder för demokratin, gemenskap, integratio­n och folkhälsa. Vidare även för hela stadens identitet och attraktion­skraft.

Jag hoppas att träffa många av er ute i vimlet i fina Sundbyberg! Gärna hos några av våra föreningar, i skärningsp­unkten mellan vardagens slit och drömmarna om en bättre framtid. Kampen för ett ännu bättre Sundbyberg går vidare. Jag ger mig aldrig.

 ?? FOTO: SUNDBYBERG­S STAD ?? Johan Storåkers.
FOTO: SUNDBYBERG­S STAD Johan Storåkers.
 ?? FOTO: ARKIV ?? BIBLIOTEKE­N. En viktig del av bildningsp­olitiken.
FOTO: ARKIV BIBLIOTEKE­N. En viktig del av bildningsp­olitiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden