Mitt i Sundbyberg

Pokémon guidar till offentlig konst

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Jakten på tecknade figurer pågår för fullt i Sundbyberg. Samtidigt har det uppmärksam­made spelet Pokémon Go gett den offentliga konsten ett uppsving.

– Jag ser saker som jag inte har lagt märke till, säger 20-åriga Sumpanbon Olivia Verbeet.

Mobilspele­t Pokémon Go har spritt sig som en löpeld. Tecknade figurer ska fångas in på en spelplan som motsvarar den verkliga världen; spelaren rör sig med hjälp av mobilens gps för att hitta en figur som kan dyka upp lite varsomhels­t.

Aktiva spelare har beskrivits ha en ”zombielikn­ande gång” när de har blicken fäst på skärmen snarare än på sin omgivning. Men Olivia Verbeet och Dennis Ehlin, båda 20 år, har snarare upptäckt mer av Sundbyberg än de gjort förut.

– Jag ser saker som jag inte har lagt märke till på min vanliga promenadvä­g. Stora Elvisfigur­en inne på Garbo, det var jätterolig­t, säger Olivia Verbeet.

Offentliga konstverk och offentliga byggnader spelar centrala roller. Vid så kallade pokéstops kan man ladda upp med till exempel bollar att kasta på figurerna för att fånga dem. Vid ett så kallat pokégym slåss spelarna i olika lag om att ta kontrol- len över gymmet. Ett sådant återfinns exempelvis i Sundbyberg­s stadshus.

Pokéstops finns det många av; vid fontänen på Sundbyberg­s torg, Maraboupar­kens entré och tunnelbane­stationern­as konstverk – men även vid mindre kända platser.

– I Maraboupar­ken har jag varit medveten om att skulpturer­na finns där, men jag har inte tittat på dem förrän nu. Nu lär man sig vad saker heter, säger Olivia Verbeet som bor i Lilla Alby.

Promenader har hon gärna tagit förut.

– Nu har jag hittat nya vägar att gå. Annars blir det lätt att man tar samma väg, säger Olivia Verbeet.

Både hon och Dennis Ehlin gillar att spela spel sedan tidigare och Pokémon-figurerna känner de igen sedan barndomen. Men att ha tagit del av den förra hajpen kring själva figurerna är ingen förutsättn­ing för att gilla spelet, menar de och nämner både en 7-åring och en 60-åring som fastnat.

– Det är för alla åldrar, helt klart, säger Dennis Ehlin.

Maraboupar­ken har fått fler besökare den senaste veckan, då spelet tycks ha slagit igenom som mest.

– Det är många som promenerar i parken nu. Annars är det mest de som kommer hit för att vara här, säger 22-årige Jacob Larsson, som jobbar i närheten och går till parken på rasterna.

Från konsthalle­ns sida ser man det bara som positivt om fler får upp ögonen för de 16 skulpturer som finns i parken.

– Det är ju jättekul att man kan ta del av offentlig konst och att man kan upptäcka nya platser, säger Cecilia Wallman som leder det operativa arbetet på Maraboupar­kens konsthall.

Hon tror att spelet kan få fler att faktiskt upptäcka sin närmiljö.

– Är det för nära så går man inte dit. Vi har haft besökare som säger att de bott granne med Maraboupar­ken i 35 år och aldrig varit in förut, säger hon.

Någon konkurrent till deras egna guidade turer tror hon inte att spelet blir.

– Informatio­nen finns ju på vår hemsida också. Snarare att man söker upp en guidad tur, när man får upp ögonen för någon skulptur och vill veta mer, säger Cecilia Wallman.

Nu lär man sig vad saker heter.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? JÄGARE. Kanske ser de inte ut att ha ögonen öppna för omvärlden. Men Olivia Verbeet och hennes pojkvän Dennis Ehlin upptäcker nya platser i Sundbyberg på sin jakt efter pokémons.
FOTO: ULRICA ANDERSSON JÄGARE. Kanske ser de inte ut att ha ögonen öppna för omvärlden. Men Olivia Verbeet och hennes pojkvän Dennis Ehlin upptäcker nya platser i Sundbyberg på sin jakt efter pokémons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden