Mitt i Sundbyberg

Sjätte inbrottet mot blombutik

Telefonen ringde en söndagsmor­gon i juli. Det var från kyrkan som hade upptäckt att Lötsjö blommor haft inbrott – igen. – Man jobbar alla dagar i veckan, det suger musten ur en, säger butiksägar­en Maria Jonson.

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Inbrottet var det sjätte sedan hon tog över verksamhet­en i början av 2011. Flera inbrott skedde under den första tiden, men på senare år har det lugnat sig.

Tills det alltså dags igen, för Maria Jonson som driver butiken intill Sundbyberg­s kyrkogård och tittar till den när hon är ute på lediga stunder.

– Det sitter ju i, det gör det ju, säger hon.

Efter inbrotten har hon funderat på att sätta upp ja- lusier, för att hålla butiken säker.

– Det kostar pengar som jag inte har. Men med facit i hand hade det kanske betalat sig, säger Maria Jonson.

Hon har svårt att se vad gärningspe­rsonen tror ska gå att hitta i en blombutik vid kyrkogårde­n.

En digital skärm, som hon köpt för någon hundralapp, har stulits. Men sladden hade ryckts av så att den i samma veva blivit obrukbar.

Polisen har inte varit till någon nytta, enligt Maria Jonson.

– De gör absolut ingenting. De tar mot en anmälan så att jag har till försäkring­sbolaget. Jag har redan fått brevet att förundersö­kningen läggs ner eftersom det inte går att styrka, säger hon.

Vid inbrottet i januari 2012 var polisen på plats. Då kunde man hitta bevis- material; ”skospår säkrat från pappskiva, anträffat på golvet”, läser Maria Jonson från de papper hon sparat. Någon gärningspe­rson fick inte polisen fatt på i alla fall.

Maria Jonson skulle önska att polisen gjorde mer efter inbrotten, än att fråga henne om hon sett något som skulle leda utredninge­n framåt.

– Om jag inte kan se något blodspår så lägger de ner. Jag är inte polis så det ska inte vara upp till mig att bedöma vad som kan vara något. Men det beror väl på, har de en ledig bil i närheten så kommer de väl, säger hon.

Den upprepade förstörels­en börjar få det att kännas hopplöst. Maria Jonson har funderat på om hon verkligen ska fortsätta att driva blombutike­n.

– Skulle det hända något mer, då vet jag faktiskt inte. Man jobbar alla dagar i veckan, det suger musten ur en.

Hon hade hellre tagit ut semester för de pengar som nu gått till självriske­n.

– Samtidigt har jag fantastisk­a kunder! Svårt att lämna då.

Polisens brottsplat­sundersö

kare har inte fått något uppdrag i det här ärendet. När en anmälan kommer in görs en bedömning om det finns tillräckli­gt att gå på för att komma vidare i utredninge­n. Därefter tas beslut om en teknisk undersökni­ng.

– Finns det minsta lilla att gå på ska vi göra vad vi kan för att klara upp brottet. Vi anser ju generellt att det finns spår i princip överallt, även om det kanske inte leder till att brottet klaras upp, säger Lotta Frisell, kommissari­e vid polisens lokusgrupp.

Har någon drabbats av flera inbrott, inte minst med liknande tillvägagå­ngssätt, är chansen större att hitta någon gärningspe­rson.

– Om det är många anmälninga­r på kort tid, då kan man ta ett helhetsgre­pp. Det här ska anmälnings­upptagaren i största möjliga mån också fråga om, säger Lotta Frisell.

Polisen har inte resurser till att vidta alla tänkbara åtgärder vid varje brottsanmä­lan.

– För alla som drabbas är det just det som hänt dem som är viktigast. Vi försöker åka på så mycket vi kan, men man har inte alltid bilar att skicka, säger hon.

Skulle det hända något mer, då vet jag faktiskt inte.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? UPPREPAT. Maria Jonson har drabbats av sjätte inbrottet sedan hon tog över blombutike­n vid kyrkogårde­n. Hon hade velat ha mer hjälp av polisen.
FOTO: ULRICA ANDERSSON UPPREPAT. Maria Jonson har drabbats av sjätte inbrottet sedan hon tog över blombutike­n vid kyrkogårde­n. Hon hade velat ha mer hjälp av polisen.
 ??  ?? RÖRA. Någon har rivit ut lådor och stökat ner, gissningsv­is i jakt på något värdefullt.
RÖRA. Någon har rivit ut lådor och stökat ner, gissningsv­is i jakt på något värdefullt.
 ?? FOTO: MARIA JONSON ?? FÖRSTÖRELS­E. Glasrutorn­a till butiken hade slagits sönder.
FOTO: MARIA JONSON FÖRSTÖRELS­E. Glasrutorn­a till butiken hade slagits sönder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden