Mitt i Sundbyberg

Konrad Pogodas Hallonberg­en

- Konrad Pogoda Berättat för Charlotte Årling

Jag har bott här i Hallonberg­en i tre år. Jag är byggarbeta­re och kom från Polen till Sverige för fem år sedan. Jag flyttade till Hallonberg­en för att jag fick tag på en lägenhet, jag är inneboende hos en kompis. Jag har ett rum så att jag kan stänga om mig. Tidigare har jag bott i Skärholmen, Rinkeby, Farsta och Nynäshamn. Finast är Nynäshamn som har ett vackert havsbad. Men det är bara fint på sommaren, inte på hösten och vintern, säger Konrad.

Konrad sitter med en kompis vid ett av borden bakom ”toppstugan” mellan Skidbacken, Rissnelede­n och Hallonberg­svägen, där det finns allmänna grillar och bänkar utplacerad­e. På bordet ligger två cigarettpa­ket, tändare och ett sexpack öl. Han är ledig i dag.

– Det här är ett fint ställe när det är bra väder. När man jobbar inomhus hela dagarna är det skönt att sitta utomhus på lunchen eller när man är ledig. En ledig lördag träffar jag mina kompisar, grillar lite, festar lite. Om det är fint på söndagen är det bättre att sitta här än att sitta ensam på rummet. Man träffar alltid någon, många i det här området kommer från Polen eller Ryssland. Men vill du sitta här en fin dag måste du komma hit innan klockan elva på förmiddage­n, för sedan blir det fullt. Hallonberg­en centrum? Där kan man inte vara, där passerar det bara en massa folk som ska till tunnelbana­n.

– Här i Hallonberg­en är det inte så långt till naturen som i Kista och Bromma. Ibland går jag ut och springer, det finns bra skogar på den här sidan om Enkö- pingsvägen. Ibland åker jag och fiskar.

Konrads fru bor i Polen; de har ett hus där. Det går max en och en halv månad mellan gångerna de ses.

– Hon är här i två veckor, jag är där i två veckor. Vi reser mycket, senast till Bergen. Och Egypten, Kroatien, Slovenien, Italien, Finland, Danmark, Tyskland.

– Om jag trivs i Hallonberg­en? Hur ska jag förklara det. Mitt liv går ut på att jobba, åka hem, äta middag, gå ut och ta en bärs och sedan gå och lägga mig så att jag kan jobba igen dagen efter. Så tänker inte alla här. Men det är mycket lugnare än Skärholmen! Mitt liv är lagom. Det är normalt. Om jag fick önska skulle hela min familj bo på samma ställe, nu är vi delade. Min fru och min son och hans fru bor i Polen och jag och min dotter bor i Sverige. Om jag vann på lotto skulle vi bo ihop. Det vore 100 procent.”

Resten av den här lediga dagen har Konrad jobb att göra.

– Jag ska måla rummet. Det blir vitt, det är det enda som fungerar på 15 kvadratmet­er!

Det här är ett fint ställe när det är bra väder.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ??
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden