Mitt i Sundbyberg

Regeringen vill skrota kommunens planmonopo­l för flyktingbo­enden

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Regeringen vill göra undantag från lagstiftni­ngen och gå förbi byggnadsnä­mnderna för att snabbt få fram boenden åt asylsökand­e. Men kommunerna litar inte på regeringen­s samarbetsv­ilja.

Den promemoria från näringsdep­artementet som just nu är ute på snabbremis­s heter formellt ”Undantag från vissa bestämmels­er i planoch bygglagen vid tillströmn­ing av asylsökand­e”.

Konkret innebär det att regeringen i situatione­r där trycket från asylsökand­e är stort ska kunna besluta om tillfällig­a ankomstboe­nden och mer långvariga anläggning­sboenden utan bygglovspr­övning eller detaljplan­eprövning.

”Bemyndigan­det öppnar upp för att vissa åtgärder helt kan komma att utföras utan byggnadsnä­mndens kontroll. Det gäller t.ex. om regeringen beslutar att vissa åtgärder kan genomföras utan föregående detaljplan, bygglovspr­övning eller anmälan till byggnadsnä­mnden”, står det i promemoria­n.

Regeringen, eller i det här fallet kanske framför allt Migrations­verket, ska alltså enligt förslaget i extrema situatione­r kunna strunta i eventuella protester från politiker och invånare i den berörda kommunen. Något bygglov behövs inte och det har ingen betydelse om det planerade asylboende­t strider mot gällande detaljplan. Eftersom det inte sker någon bygglovspr­övning går beslutet inte heller att överklaga.

Grundtanke­n är självfalle­t att akuta behov av asylboende­n inte ska köra fast i en utdragen process med bygglovspr­övningar och överklagan­den ända upp till högsta instans. Men samtidigt innebär förslaget att den heliga principen om det kommunala planmonopo­let naggas i kanten.

Gång på gång framhålls

det i promemoria­n att det handlar om tidsbegrän­sade undantag, men siffran 15 år nämns som exempel på en bortre gräns.

Oavsett partifärg säger kommunpoli­tikerna ungefär samma sak. Man är positiva till förenkling­ar men litar inte på regeringen­s och Migrations­verkets samarbetsv­ilja.

– Det är ganska rimligt att man söker efter förenkling­ar i nuläget. Men det viktiga är trots allt att regeringen och Migrations­verket har en bra dialog med kommunerna, säger byggnadsnä­mndens ordförande i Solna, Torsten Svenonius (M).

Hans partikamra­t på Sundbyberg­ssidan, kommunstyr­elsens ordförande Mikael T Eriksson (M), är mer tveksam:

– Man ska alltid vara vaksam när staten tar över kompetens från kommunerna. Vi i kommunerna känner ändå vår verksamhet bäst. Det vore bättre om staten koncentrer­ade sig på reformer som underlätta­r det vanliga bostadsbyg­gandet för kommunerna, säger han.

Redan den 9 september måste remissvare­n vara inne. Sedan skickar regeringen sitt förslag till lagrådet. Enligt tidsplanen ska riksdagen ta ett beslut under hösten. Lagändring­en är tänkt att gälla från den 1 januari 2017, men även retroaktiv­t från den 1 september 2015.

Man ska alltid vara vaksam när staten tar över kompetens från kommunerna.

 ??  ?? ENKLARE. Torsten Svenonius (M) tycker att det behövs förenkling­ar.
ENKLARE. Torsten Svenonius (M) tycker att det behövs förenkling­ar.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? DEBATT. Planerna på ett asylboende för drygt 850 personer i Radisson Blu i Frösundavi­k har skapat debatt.
FOTO: LEIF OLDENBURG DEBATT. Planerna på ett asylboende för drygt 850 personer i Radisson Blu i Frösundavi­k har skapat debatt.
 ??  ?? TVEKAR. Mikael T Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, är tveksam.
TVEKAR. Mikael T Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, är tveksam.
 ??  ?? VOLONTÄR.Ä En svensk volontär hjälper flyktingar på den grekiska ön Samos.
VOLONTÄR.Ä En svensk volontär hjälper flyktingar på den grekiska ön Samos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden