Mitt i Sundbyberg

Tidigare kommunalrå­d blir byggkonsul­t

- Ulrica Andersson ulrica .andersson@direktpres­s.se

Jan Jogell har lämnat sitt uppdrag som ledamot i kommunfull­mäktige för Socialdemo­kraterna. Nu ger han sig in i konsultbra­nschen.

– Det känns snyggare gentemot alla att jag inte är politiskt aktiv, säger han.

UUnder sommaren har Jan Jogell avsagt sig flera politiska uppdrag, bland annat som ledamot i fullmäktig­e efter 16 år. Nu startar han eget aktiebolag som konsult inom byggindust­rin, där han kan hjälpa företag som vill hitta mark att bygga på.

– Jag är medhjälpar­e åt byggherrar som vill förstå sig på hur kommuner fungerar. Det kan vara snårigt för dem och där har jag en ingång, säger han.

Jogells nya inriktning i livet är också orsaken till att han lämnar politiken.

– Det tangerar områden där jag inte är formellt men moraliskt jävig. Det känns snyggare gentemot alla att jag inte är politiskt aktiv, säger han.

Jan Jogell var kommunalrå­d från början av 2008 och fram till valet 2014; under den perioden hade Socialdemo­kraterna två kommunalrå­dsposter. Han var också ordförande i vad som då hette stadsbyggn­ads- och miljönämnd­en.

– Jag älskade verkligen att jobba med stadsbyggn­adsfrågor. Den möjlighete­n försvann efter valet. Nu får jag jobba med de frågorna igen, ur ett annat perspektiv, säger han.

Nästa år fyller han 50 år och skojar om att det kanske handlar om en livskris. Men han har närt en dröm om att starta ett aktiebolag och un- der de senaste åren har han gått kurser.

– Nu dök möjlighete­n upp när jag fick en stark kund direkt, säger Jan Jogell.

Han har haft politiska uppdrag sedan 1991 och valdes som ledamot i fullmäktig­e 2002. Sammanlagt har det blivit 15 år som profession­ell politiker, med avbrott då han varit regionchef inom ett privat företag.

När en ny S-ledare skulle väljas efter Jonas Nygren i våras, var det en tajt strid mellan honom och Peter Schilling; Jogell fick 49 röster mot Schillings 56.

Men några spår av bitterhet märks inte av.

– Peter Schilling är en mycket duktig och duglig politiker, säger Jogell.

I samband med detta frågade representa­nter för byggbransc­hen vad som var nästa steg i livet – på den vägen är det.

– Jag tycker att jag är modig som vågar göra det här. Men jag har aldrig varit rädd, det ska nog gå bra, säger Jan Jogell.

Han vill att Sundbyberg­arna ska känna sig stolta över sin kommun och känna glädje i att delta i alla utveckling­sprojekt.

– Jag lämnar inget sjunkande skepp, det finns bra politiker. Och jag finns kvar i Sundbyberg.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? JAN JOGELL.
FOTO: PRIVAT JAN JOGELL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden