Mitt i Sundbyberg

”För mycket fisk för en fungerande sjö”

- Ulrica Andersson

Normalt är det förbjudet att fiska i Lötsjön. Men undantag gjordes när det var dags undersöka hur mycket fisk som finns i sjön. – Det är sannolikt för mycket fisk för att vara en fungerande sjö, säger Hans Sandberg som genomförde inventerin­gen.

Matbrist tros råda för fisken i Lötsjön. – Det är sannolikt för mycket fisk för att vara en fungerande sjö, säger Hans Sandberg som inventerat fiskbestån­det.

Normalt är det förbjudet att fiska i Lötsjön, men ett undantag gjordes när det var dags för inventerin­g i helgen. Syftet är att ta reda på vilka arter som finns i Lötsjön och hur många fiskar det rör sig om.

På fredagseft­ermiddagen lades specialnät ut, för att kunna fånga olika sorters fisk.

– Nätet består av olika sektioner som innehåller tolv olika maskstorle­kar, säger Hans Sandberg.

Totalt 50 meter nät lades ut för att plockas upp efter tolv timmar. Då hade omkring 600 fiskar fastnat. Fiskarna släpptes ut i vattnet igen efter att de hade mätts och räknats.

Största fisken var en gädda på 3,3 kilo, berättar Hans Sandberg.

– Det är en stor gädda, det får man säga.

Men 95 procent av fångsten bestod av mört och abborre; även ruda fastnade i näten.

Långt ifrån alla fiskar sjön har plockats upp.

– Det handlar bara om några enstaka procent. Det är väldigt mycket fisk i sjön. Sannolikt för mycket fisk för att vara en fungerande sjö, säger Hans Sandberg. i

Antagligen råder det matbrist i sjön, enligt Hans Sandberg. Mörtarna och abborrarna ska vara av större storlek egentligen, påpekar han.

– Det var bara en av 150 abborrar som vägde fyra hekto, alla andra vägde 5–10 gram.

Omkring 25 rudor fångades och man vet att det finns spegelkarp i sjön. Dessa äter vattenväxt­er, natearter som växer på botten.

– Vi hittade nästan inga växter som sitter fast på botten, det är i stort sett bara näckrosor. Vi tror att rudorna har käkat upp dem, säger Hans Sandberg.

Vad man ska dra för slut-

satser av detta kan han inte säga än. En rapport är på väg att lämnas till Sundbyberg­s stad.

– Om man tittar på andra sjöar, brukar man råda att man ska fiska mer. Men att dra den slutsatsen nu vill jag inte göra, säger han.

 ?? FOTO: HANS SANDBERG ?? NÄT. Förra helgen genomförde­s inventerin­gsfiske i Lötsjön, för att se vilka arter som finns där och hur många de är.
FOTO: HANS SANDBERG NÄT. Förra helgen genomförde­s inventerin­gsfiske i Lötsjön, för att se vilka arter som finns där och hur många de är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden