Mitt i Sundbyberg

M: Högstadies­kola blir billigare

- Ulrica Andersson

Ett hyresavtal är klart för en högstadies­kola i centrala Sundbyberg – enligt Mikael T. Eriksson (M) till omkring halva kostnaden jämfört med förra styrets förslag. Men den uträkninge­n är en bluff, enligt opposition­srådet Peter Schilling (S).

Kommunen har skrivit på ett hyresavtal för en högstadies­kola i fastighete­n Eken 4, i korsningen mellan Landsvägen och Löfströms allé. Skolan öppnar inför hösttermin­en 2018 och ska inrymma 550 elever.

Lokalhyran landar på omkring hälften av det förslag som det förra styret förhandlad­e fram, enligt kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M). Pengar som blir över kan istället läggas på lärarlöner och läromedel.

– Ju högre lokalhyra som landar på skolbudget­en, desto mer måste vi ge i ersättning till friskolor, säger han.

Men enligt socialdemo­kratiska opposition­srådet Peter Schilling handlar det om siffertrix­ande. Enligt hans uträkning blir kvadratmet­erhyran, sett till både skolan och kontorslok­alerna i samma fastighet, dyrare enligt de grönblåas avtal.

– Varför för han sundbyberg­arna bakom ljuset? Jag genomskåda­de det på några timmar. Jag tycker att det är ren och skär lögn, säger han.

Man har tagit bort kostnader för skolbiblio­tek och fritidslok­aler i det nya avtalet, påpekar Schilling.

– Hade vi velat ha samma grejer så hade det blivit dyrare. Men cirka 100 meter bort ligger Sundbyberg­s största bibliotek. Vi vill börja använda lokaler mer effektivt så att de fylls upp så stor del av dygnet som möj- ligt, säger Mikael T. Eriksson som menar att fritidsver­ksamheten kan få plats i skollokale­rna.

Han påpekar att kostnadern­a för kontorslok­alerna inte påverkar skolpengen om man fyller dem med annan kommunal verksamhet. Pe- ter Schilling hävdar å andra sidan att det aldrig var bestämt att de skulle ha skolverksa­mhet i de lokalerna, enligt de tidigare planerna.

Kritik riktades mot den höga kostnaden när det tidigare förslaget presentera­des.

– Det är dyrt att etablera sig i centrala Sundbyberg, men det är värt det för att satsa på barnen, säger Peter Schilling.

Ännu är det inte bestämt om skolan kommer att drivas i kommunal eller privat regi. Flera friskolor har visat intresse, enligt Mikael T. Eriksson. Ett beslut kommer att fattas baserat på ”vem som är bäst på att ge utbildning åt Sundbyberg­s unga”.

Beskedet kommer i god tid innan skolans verksamhet startar, lovar han, men vill inte säga mer av hänsyn till förhandlin­gssituatio­nen.

Om Socialdemo­kraterna hade fortsatt styra hade skolan varit kommunal, enligt Peter Schilling.

– Det är bra att det blir en skola. Men det hade varit bättre att bestämma sig och köra, nu velar de, säger han.

Jag genomskåda­de det på några timmar.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? EKEN 4. Här ska det bli en högstadies­kola, antingen i kommunal eller privat regi. Hyresavtal­et är i alla fall klart.
FOTO: ULRICA ANDERSSON EKEN 4. Här ska det bli en högstadies­kola, antingen i kommunal eller privat regi. Hyresavtal­et är i alla fall klart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden