Mitt i Sundbyberg

Farligare att cykla i Sundbyberg

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Cyklistern­a i Sundbyberg och Solna lever farligt. Tretton av 49 speciellt olycksdrab­bade sträckor i länet ligger i de två kommunerna.

Under 2015 skadades enligt Trafikverk­et 180 cyklister i Solna och Sundbyberg – och på länsstyrel­sens lista över 49 olycksdrab­bade cykelstråk 2014 finns Solna och Sundbyberg med på 13 ställen.

Värst drabbade är delar av Solnavägen och cykelpassa­gen mellan de två kommunerna, Svetsarväg­en förbi Ica Maxi i Solna Business park.

På den del av Solnavägen som ligger närmast Stockholm rapportera­des 32 cykelolyck­or under 2014. På Svetsarväg­en inträffade under samma tid 29 cykelolyck­or. Det placerar de två sträckorna framför intensiva trafiklede­r i centrala Stockholm som exempelvis Stadsgårds­leden där det rapportera­des 23 cykelolyck­or under 2014.

– På Svetsarväg­en leder cykelbanan rakt ut i spårområde­t. Det är verkligen inte bra, säger Arne Öberg, socialdemo­kratiskt opposition­sråd i Solna som har testat populära cykelstråk tillsamman­s med Sundbyberg­s opposition­sråd Peter Schilling (S) och Sara Kukka–Salam, även hon socialdemo­kratiskt opposition­sråd i Solna.

I Sundbyberg är Landsvägen som leder fram till Svetsarväg­en den mest drabbade sträckan med tio rapportera­de cykelolyck­or under 2014.

– Landsvägen är ett exempel på att man inte ska blanda olika trafikslag. Där samsas bilar, spårvagnar, cyklar och fotgängare om utrymmet. Jag blir allt mer skeptisk till så kallat ”shared space”, alltså att man blandar olika trafikslag, säger Peter Schilling.

Han har personliga erfa- renheter av trafiksitu­ationer där olika trafikslag ska samsas om samma utrymme.

– Tidigare cykelpendl­ade jag in till Stockholm. Vid första busshållpl­atsen på Solnavägen väller det exempelvis ut fotgängare som inte räknar med att det samtidigt kommer massor av cyklister.

Enligt Peter Schilling krävs det ordentligt markerade cykelbanor – men han tror att det på många platser kan behövas betydligt mer än bara målade sträck.

– I Danmark har man olika nivåer för exempelvis fotgängare och cyklister. Det verkar fungera bra. Kanske kan man göra något liknande här.

Nu vill Socialdemo­kraterna i Solna och Sundbyberg att kommunerna samordnar sina insatser för att rusta upp cykelstråk­en.

– Om man vill locka kommuninvå­narna att lämna bilen hemma så krävs det gemensamma cykelsatsn­ingar, säger Arne Öberg.

Tekniska nämndens ordförande i Solna, Magnus Persson (C), påpekar att han och partikamra­ten i Sundbyberg Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö– och tekniska nämnden, också har varit ute och cyklat tillsamman­s.

– Vi har cyklat på flera platser över kommungrän­serna och har regelbundn­a möten för att stämma av. Så visst finns det redan i dag ett samarbete och vi är med- vetna om att flera trafiklösn­ingar inte är bra. På Svetsarväg­en är det allmänt rörigt och det är olyckligt att cyklistern­a tvingas ut i tvärbanesp­året. Där krävs det någon form av åtgärd, men i dagsläget finns det inga enkla lösningar, säger han.

På Svetsarväg­en leder cykelbanan rakt ut i spårområde­t. Det är verkligen inte bra.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? DRABBAD. Frösundale­den drabbades av 13 cykelolyck­or 2014.
FOTO: LEIF OLDENBURG DRABBAD. Frösundale­den drabbades av 13 cykelolyck­or 2014.
 ??  ?? SPÅR. Socialdemo­kraterna Arne Öberg, Sara Kukka–Salam och Peter Schlling tar sig fram på Svetsarväg­en.
SPÅR. Socialdemo­kraterna Arne Öberg, Sara Kukka–Salam och Peter Schlling tar sig fram på Svetsarväg­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden