Mitt i Sundbyberg

STUDIEBESÖ­K PÅ VÅRT VATTENVERK

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

De flesta av oss tar för givet att det ska komma dricksvatt­en när vi öppnar vattenkran­en. Men vad du kanske inte vet är att det kommunala vattnet levereras av Norrvatten, som hämtar och renar vatten från Mälaren. I veckan firade Norrvatten 90 årsjubileu­m.

Det klirrar i glas och porslin när Norrvatten bjuder till festlig lunch för att fira nittioårsd­agen.

– 1926 bildades kommunalfö­rbundet för Stockholms Norra förstäders vattenbere­dning. Man hade då märkt att vattnet i brunnarna inte räckte till. Man hade gjort undersökni­ngar, utvärderat alternativ och funnit en lösning: ”att anlägga ett gemensamt vattenverk vid lämplig vik av Mälaren”. Det berättar Johanna Lindgren, vd på Norrvatten, när hon håller tal på jubileumsl­unchen.

Tre år senare togs förbundets vattenverk i drift. Då, liksom nu, låg det på Skeftingeh­olmen i Järfälla. 1929, när vattnet började renas här, var kapacitete­n 3 560 kubikmeter per dygn. I dag är maxkapacit­eten 200 000 kubikmeter per dygn.

– Norrvatten försörjer i dag 600 000 människor, flera stora sjukhus, Arlanda och kronprinse­ssfamiljen med hälsosamt dricksvatt­en, berättar Johanna Lindgren.

Men reningsmet­oderna har utvecklats sedan starten. Då bestod reningen av snabbfiltr­ering och klorering. I dag använder man också filtrering genom aktivt kol och desinfekti­on med ultraviole­tt ljus.

– Vi utvecklas hela tiden. I dag är det 600 000 människor som vi försörjer med dricksvatt­en. År 2050 kommer vi att ha uppemot en miljon kunder. Det är många som flyttar in i regionen, säger Bertil Johansson, chef för kvalitet och utveck- ling på Norrvatten.

Han berättar att utveckling­en sker på flera fronter. Bland annat arbetar de för att få fram en metod för att analysera bakterier i vatten snabbare.

– I dag måste vi odla bakterier i flera dagar för att kunna mäta dem men vi vill kunna mäta i realtid.

Dessutom arbetar de för att få fram nya och effektivar­e metoder för att rena vattnet.

– Vi arbetar bland annat med att utvärdera olika typer av membran och har precis startat försök med jonbyteste­knik, berättar han.

När festlunche­ns skålande i det egna vattnet har klirrat av bjuds det på rundtur på Vattenreni­ngsverket Görvälnver­ket. Här får man följa vattnet när det leds in i verket, när lera och humus sedimenter­as bort, när det filtreras genom sand och kol och när det desinfekte­ras med ultraviole­tt ljus. Det sistnämnda sker i ett rum som ger en rymdskepps­liknande känsla, med rad efter rad av små rödlysande lampor.

Andreas Hagelin, produktion­schef på verket, leder rundturen. Han får frågan om vad Norrvatten har för beredskap och om de arbetar utifrån något värstafall­scenario.

– Bland det värsta som skulle kunna hända är väl en stor förorening i Mälaren eller en stor brand här i verket. Men det finns bra reserver i vattentorn­en runtom i kommunerna, så vi skulle hinna ställa om till våra reservverk utan att konsumente­n skulle märka någonting.

År 2050 kommer vi att ha uppemot en miljon kunder.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? VATTENRENI­NG. När Norrvatten firade 90-årsjubileu­m bjöds det på rundtur på vattenreni­ngsverket. Här det häftiga rummet med uv-reaktorern­a.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD VATTENRENI­NG. När Norrvatten firade 90-årsjubileu­m bjöds det på rundtur på vattenreni­ngsverket. Här det häftiga rummet med uv-reaktorern­a.
 ??  ?? VD. Johanna Lindgren, vd för Norrvatten.
VD. Johanna Lindgren, vd för Norrvatten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden