Mitt i Sundbyberg

Mer laddat för unga att röka

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Rökning är ovanligt bland niondeklas­sarna i Sundbyberg. Men en liten uppgång syns och kanske har cigaretter blivit mer lockande i och med att de inte är lika accepterad­e av vuxenvärld­en längre.

– Folk i vår ålder som röker skyltar med det på ett annat sätt, säger Lova Ocklind.

Lova Ocklind är 14 år och går i nionde klass på Ängskolan. Vi i Sundbyberg träffar henne efter dansen på Kulturcent­rum där hon går med bland andra Olivia Lindqvist, som är 13 år och går i åttan på Vittra Brotorp.

Själva har de inte börjat med alkohol eller tobak, men frågorna är aktuella bland dem och klasskompi- sarna. Nyligen släpptes statistik över hur vanligt det är bland ungdomar i nionde klass respektive andra året på gymnasiet, efter att Stockholms­enkäten genomförts för 2016.

– Många kompisar dricker. Jag har varit med när de har druckit men inte varit intressera­d, säger Lova Ocklind.

Hon ser inte drickandet som en statusmark­ör.

– För vissa är det en stor grej, de dricker för att dricka. För mig är det väldigt lugnt, säger hon.

Vuxnas inställnin­g till ungas drickande varierar; en del säger strikt nej medan andra är mer inne på att det är roligt.

– Alkohol och snus är mindre laddat än rökning, säger Olivia Lindqvist.

Om någon på hennes skola skulle röka hade det blivit en stor grej av det, enligt henne. På Ängskolan är det lite vanligare, berättar Lova Ocklind. Att det har blivit så beror nog mest på olika grupptryck, tror de, om några börjar så följer fler efter på den skolan.

Kanske är det en statusmark­ör att visa att man ”har råd” att röka; antingen är man rik eller så vill man verka vara det.

– Folk i vår ålder som röker skyltar med det på ett annat sätt. De lägger upp bilder på instagram när de röker, som med smink och dyra märkeskläd­er, säger Lova Ocklind.

– Det är ingen som går och visar upp att de snusar, säger Olivia Lindqvist.

Varför har det blivit laddat just med rökning?

– Det är lite coolt att göra sådant man inte får, säger Olivia Lindqvist.

Under högtider är tonåringar med när vuxna dricker alkohol, medan det inte är någon som sitter och röker framför Kalle Anka, berättar de.

Är det någon skillnad nu i nian jämfört med sjuan?

– Det är fortfarand­e samma personer som tar alkohol från sina föräldrar. I sjuan var det en större grej, nu har det tonats ned, säger Lova Ocklind.

 ?? FOTO:ULRICA ANDERSSON ?? RÖKFRITT. Vare sig Olivia Lindqvist, 13 år eller Lova Ocklind, 14 år, har börjat med alkohol eller tobak.
FOTO:ULRICA ANDERSSON RÖKFRITT. Vare sig Olivia Lindqvist, 13 år eller Lova Ocklind, 14 år, har börjat med alkohol eller tobak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden