Mitt i Sundbyberg

Hallonberg­en kan få Dramatenfi­lial

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Operan och Dramaten kan öppna en filial i Hallonberg­en. Kommunen har nu fokus på att ta hem placeringe­n.

– Det kanske hjälper mot stöket, säger Amina Gerdemark som bor i Hallonberg­en.

Tidigare i år skickades en förfrågan ut till flera kommuner om att öppna en filial till Dramaten och Kungliga Operan. Hallonberg­en är en av fem slutkandid­ater tillsamman­s med Flemingsbe­rg, Täby galopp, Nacka centrum och Barkarby.

Ett kulturcent­rum skulle innehålla bland annat repetition­slokaler. En scen för opera och balett skulle kunna byggas samtidigt för att få en publik del av verksamhet­en.

26-åriga Amina Gerdemark som bor i Hallonberg­en tror att det skulle vara bra.

– Vad roligt, faktiskt. Hallonberg­en har varit lite bortglömt och behöver förändring, säger hon.

Är det rätt sorts förändring?

– Det beror på om det är intressant, speciellt för de små. Det skulle vara bra med något som passar unga människor, säger Amina Gerdemark.

Kanske hade folk i Näckrosen eller Västra skogen varit mer engagerade, tror hon. Något mer ”finkulture­llt” skulle å andra sidan kunna balansera upp.

– Det kanske kan bli lite lugnare, det kanske hjälper mot stöket. Det har ju blivit lite stämplat som ghetto här, säger Amina Gerdemark.

Göran Bergius, tidigare bosatt i Sundbyberg, är positiv till idén att placera en Dramaten-filial i Hallonberg­en.

– Jag tror att det är ganska bra, säger han.

Han känner visserlige­n inte till kulturlive­t i området i detalj, mer än Kulturama. Men som det är nu skulle han inte åka till Hallonberg­en om det inte vore för att hälsa på sin dotter som flyttat hit.

– Hallonberg­en behöver få lite mer kultur. Mer närvaro av andra människor, som inte bor här, säger Göran Bergius.

En som tänker göra allt för att vinna mot de andra fyra kandidater­na är kommunstyr­elsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M). Hal- lonbergen är till exempel bäst lämpat utifrån de krav som Dramaten ställt på att platsen ska gå att nå med kollektivt­rafik på 30 minuter från Stockholms city.

– Jag har dessutom träffat företrädar­e för de andra kommunerna. De har varierande ambitionsn­ivå; några är väldigt taggade, andra slängde in en ansökan för att det var kul. Tittar man på det Dramaten säger att de vill ha så har vi en plats som slår alla andra, säger han.

Hallonberg­en är i en utveckling­sfas där den som kommer med i processen nu har ganska stora möjlighete­r att påverka hur området kommer att se ut, enligt Mikael T. Eriksson.

Vinnaren utses i november. Fram till dess ska slutkandid­aterna vidareutve­ckla sina förslag på lösning. Sundbyberg­s stad kommer att göra detta i samarbete med Förvaltare­n och fastighets­ägare, bland annat Wallenstam som står bakom projektet Umami park.

– Vi kommer tillsamman­s att ta fram det mest ambitiösa och mest trovärdiga på leverantör­ssidan, säger Mikael T. Eriksson.

 ??  ?? BRA. 26-åriga Amina Gerdemark välkomnar en satsning på ”finkultur” i Hallonberg­en, även om hon själv inte har varit så intressera­d av att gå på Dramaten hittills.
BRA. 26-åriga Amina Gerdemark välkomnar en satsning på ”finkultur” i Hallonberg­en, även om hon själv inte har varit så intressera­d av att gå på Dramaten hittills.
 ??  ?? FAMILJ. Göran Bergius skulle inte åka till Hallonberg­en enbart för kulturuppl­evelserna som det är nu. Istället är han där för att hälsa på sin dotter.
FAMILJ. Göran Bergius skulle inte åka till Hallonberg­en enbart för kulturuppl­evelserna som det är nu. Istället är han där för att hälsa på sin dotter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden