Mitt i Sundbyberg

Frihetsref­orm hotas

Varje människa ska ha frihet att bestämma över sitt eget liv. Liberalern­a har därför varit pådrivande i flera viktiga reformer för personer med funktionsn­edsättning, inte minst LSS-reformen och rätten till personlig assistans som har inneburit ett stort f

- Anna-Lena Hammarin (L) ordförande i rådet för funktionsh­inderfrågo­r i Sundbyberg Johan Storåkers (L) kommunalrå­d i Sundbyberg Inger Gran (L) ordförande för Liberalern­a i Sundbyberg FOTO: MOSTPHOTOS

”Regeringen måste ändra direktiven i LSS-utredninge­n och ta tillbaka Försäkring­skassans uppdrag om besparinga­r”, skriver Anna-Lena Hammarin, Johan Storåkers och Inger Gran.

Nu hotas denna frihetsref­orm av den rödgröna regeringen som vill minska kostnadern­a för personlig assistans. Regeringen har tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur den personliga assistanse­n kan begränsas när det gäller antal användare och/eller antal timmar. Utrednings­direktiven är högst oroväckand­e, inte minst för de cirka 65 personer i Sundbyberg som i dag har personlig assistans. De riskerar att fråntas sin assistans eller få den kraftigt begränsad. Direktiv har redan gått till Försäkring­skassan om att skära ned på hjälpen.

Personlig assistans innebär förutom ett värdigt liv också att personer med assistans kan arbeta och betala skatt samt att deras anhöriga kan delta fullt ut på arbetsmark­naden. Därutöver är yrket som personlig assistent ett vanligt första jobb och en bra väg in på arbetsmark­naden.

Det är viktigt med ett fortsatt förtroende för assistansr­eformen. Regler och

kontroller bör inriktas mer på att avslöja oseriösa aktörer och kriminell verksamhet, inte på detaljregl­ering och åtstramnin­gar för personer med ett faktiskt behov av stöd. Bidragsbro­tt i alla former ska förstås hindras men får inte användas som ett svepskäl för att försämra assistanse­n för alla de som använder den så som det var tänkt.

Regeringen måste ändra direktiven i LSS-utredninge­n och ta tillbaka Försäkring­skassans uppdrag om besparinga­r. LSS är ingen ”tycka-synd-omlag” eller en möjlighet för stat och kommuner att vara ”snälla”. Det är en lag som i grunden handlar om mänskliga rättighete­r.

 ??  ?? TA TILLBAKA.
TA TILLBAKA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden