Mitt i Sundbyberg

Ovanlig pjäs med jazzmusike­r

Friteatern Bristol gör ett ovanligt framträdan­de under helgen. I en föreställn­ing om meningen med livet tar en skådespela­re och en jazzmusike­r hand om varsin akt.

- Jonas Carlsson

Tanken är att första akten är min och andra akten är hennes, säger skådepeler­skan Carina Mohlander. I ”Predikaren och jag” ställs stora frågor om livet på jorden. Både Carina och den välkända jazzmusike­rn Isabella Lundgren har tagit sin utgångspun­kt i bibeltexte­n där predikaren funderar kring meningen med livet. Carina spelar en pjäs och Isabella har gjort musik som hon framför. Carina tycker det är intressant att man kan göra så många olika saker med ett stycke.

– Man kan göra vad som helst med en text, säger Carina.

Upprinnels­en till pjäsen var att producente­n Eva Jansrud träffade Isabella Lundgren på tåget och började prata med varandra. Carina hade lyssnat på Isabellas sommarprat och Carina upplevde då att de hade en liknande syn på livet.

– Vi delar väldigt mycket grundsyn. Det är mycket mörker och funderinga­r, mycket grubbel. Vi är båda grubblande människor, resonerar Carina samtidigt som hon understryk­er att det här är hennes uppfattnin­g om Isabella.

Att Carina väljer att göra en föreställn­ing om en av de verkligt stora frågorna är kanske inte så konstigt. Som sagt så funderar hon mycket på livet och hon är även en känslig människa. Saker kan träffa direkt i hjärtat.

– Jag har svårt att värja mig mot det smärtsamma och får en överdos av empati, säger Carina.

Om hon ser något hemskt på nyheterna, så kan det sitta i ett tag.

– Jag måste stänga av ibland, det går inte att ta in. Det kan paja en hel förmiddag för mig, säger hon.

Att Carina just utgår från predikaren i bibeln är inte heller något sammanträf­fande. Hon har själv en ”gudsrelati­on”, som hon själv uttrycker det. Men hon tycker inte att hon kan mer om livet bara för att det finns en tro på Gud. Det här är frågor man helt enkelt inte kan få ett klart svar på.

– Jag vet inte mer än någon annan, säger hon.

Även om det är tunga frågor, så finns det även en rejäl dos humor i det hela. Carina och Isabella genomförde även föreställn­ingen i våras och man fick då enligt Carina berömmande ord från publiken, där humor var en del av den positiva kritiken.

– Underfundi­gt, klurigt och tänkvärt, det är lite de omdömen som brukar komma, säger Carina.

Till Carinas del i föreställn­ingen har hon skapat två rollfigure­r, först predikaren och sedan en annan person som funderar över livet. Hon har medvetet gjort den senare rollfigure­n, så att man inte ska veta vilken typ av människa det är.

– Man ska inte veta om det är någon från Barkarby eller Kungsängen. Det är en rollfigur som man inte ska kunna placera. Det skulle kunna vara vem som helst.

Denna rollfigur har knappast någon monolog på scenen utan publiken aktiveras.

– Det är jättemycke­t dialog med publiken. Det är ett enda långt samtal, säger hon.

 ?? FOTO: FRITEATERN ?? DRAGSPEL. Dragspelet får följamed Carina Mohlander upp på scen.
FOTO: FRITEATERN DRAGSPEL. Dragspelet får följamed Carina Mohlander upp på scen.
 ??  ??
 ?? FOTO: IZABELLE NORDFJELL ?? JAZZMUSIKE­R. Isabella Lundgren har hand om den andra akten.
FOTO: IZABELLE NORDFJELL JAZZMUSIKE­R. Isabella Lundgren har hand om den andra akten.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? GRUBBLAR. Det blir mycket sådant om meningen med livet.
FOTO: JONAS CARLSSON GRUBBLAR. Det blir mycket sådant om meningen med livet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden