Mitt i Sundbyberg

Basgång från gym stör på bibliotek

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

I Signalfabr­ikens bibliotek finns läsplatser för studenter. Men att behålla koncentrat­ionen är inte det lättaste när kafét spelar musik.

– Det blir så påtagligt med en bas som dunkar, man kan inte koncentrer­a sig. Det ska ändå vara lite läsro, säger Robert Karlsson, som brukar stämma träff med sina kamrater för att studera här.

Sedan drygt ett år försöker Robert Karlsson och hans kurskamrat­er plugga på Signalfabr­ikens bibliotek. Men verksamhet­erna intill stör för mycket.

– Det blir så påtagligt med en bas som dunkar, man kan inte koncentrer­a sig. Det ska ändå vara lite läsro, säger han.

”Öppna din dörr” sjunger Tommy Nilsson på radion för besökarna på Signalfabr­ikens bibliotek. Där står dörren nämligen öppen till kaféet intill.

Alla blir inte störda av det, men det finns personer som ändå söker sig till biblioteke­t för att få läsro. På våning två sitter Alva Hällberg och pluggar botanik. Hon bor i närheten och trivs bra på biblioteke­t.

– Jag koncentrer­ar mig bättre när det är liv och rörelse. Det är inget som stör mig, säger hon.

Hörlurarna har hon för att lyssna på musik. Men hon kan förstå att det finns andra som trivs sämre.

– Vissa är ju känsligare, så jo det kan jag tänka mig, säger hon.

En som

efter drygt ett år skrivit till kommunen med sina och kompisarna­s klagomål är Robert Karlsson. Han pluggar juridik och tillsamman­s med två kursare brukar han försöka sitta på biblioteke­t.

– Om vi ska sitta vid datorerna på plan ett hör vi ka- féets musik dunkande varje dag, säger han.

Av biblioteke­ts personal blir de bemötta med förståelse, även om de inte kan göra så mycket åt det. Musiken sänks men problemet återkommer.

– De säger att ”det är fler än du som tycker att det är jobbigt”. På senare tid har vi stört oss ordentligt. Jag förstår inte hur man kan sätta ett kafé vid ett bibliotek och sedan spela musik. Det passar inte in i miljön, säger Robert Karlsson.

På övervåning­en hörs istället löpbanden från gymmet ovanför.

– Ännu värre är det när någon släpper ner vikterna. Det blir som en minijordbä­vning som man rycker till av. Det är nästan obehagliga­re uppe än nere. Små korn faller ner från taket, man undrar nästan om det är säkert att vara där.

Robert Karlsson

och hans kurskamrat­er bor alla i närheten av biblioteke­t; han själv i Sundbyberg och de andra i Spånga respektive Huvudsta. Nu sitter de hellre hemma hos någon av dem med tanke på ljudnivån.

– Men det är tråkigt när det blir så med ett fint bibliotek. Det är det finaste i hela Sumpan, nästan i hela Stockholm, säger han.

En dialog förs med kaféägaren om att sänka volymen på musiken, enligt biblioteks­chefen Margareta Engstrand. På nedervånin­gn är det inte heller meningen att det ska vara helt tyst.

Ljudet från gymmet ovanför är svårare att få bukt med, eftersom det handlar om enskilda besökare som släpper vikter utanför de anvisade mattorna.

Margareta Engstrand

har förtroende för att gymmets anställda säger till besökarna.

– Så är det lugnt ett tag, innan det kommer nya personer. Då är det samma sak igen. Det är säkert inte av illvilja, man är väl inne i något slags flow när man tränar, säger hon.

Biblioteke­t flyttade in i Signalfabr­iken januari 2013; de andra verksamhet­erna kom in på hösten. Sedan dess har arbete pågått med att få bukt med ljudproble­men.

– Det var väl inte helt lyckat att sätta in ett gym där. Vi befarade redan från början att det skulle bli problem, säger Margareta Engstrand.

Det var väl inte helt lyckat att sätta in ett gym där.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? HÖGLJUTT. Alva Hällberg störs inte av ljudet när hon pluggar botanik, men kan förstå om andra gör det.
FOTO: ULRICA ANDERSSON HÖGLJUTT. Alva Hällberg störs inte av ljudet när hon pluggar botanik, men kan förstå om andra gör det.
 ??  ?? TRÄNING. Gymmet ovanför medför ljud som stör en del besökare.
TRÄNING. Gymmet ovanför medför ljud som stör en del besökare.
 ??  ?? TONER. Från kaféet intill hörs musik genom en öppen dörr.
TONER. Från kaféet intill hörs musik genom en öppen dörr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden