Mitt i Sundbyberg

Sundbyberg­are får vänta på bro över å

Både cykelbanan på Bällstabro­n och en separat gång- och cykelbro skjuts på framtiden från andra sidan kommungrän­sen. Nu kräver Sund by-bergspolit­iker att Stockholms­stad agerar. – Vi har erbjudit oss att ligga ute med pengar, säger Stefan Bergström.

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

En gång- och cykelbro över Bällstaån har varit på gång länge. Samtalen om den pågick redan under förrförra mandatperi­oden, i samband med att man bestämde sig för att bygga trähusen på Hamngatan.

– Det var sju, åtta år sedan, säger Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden.

Bron ska i så fall gå över den inre delen av Bällstavik­en. Brofästet på Sundby-bergssidan är tänkt att ligga nära Tuvanparke­n.

– Det är Stockholms stad som är sena. Jag vet inte riktigt när det blir klart för att sätta i gång. Bara hoppas att det blir klart någon gång, säger Stefan Bergström.

Bron vore inte bara välkommen ur trafiksynp­unkt utan är tänkt att bli en arkitekton­isk betraktels­e, enligt Stefan Bergström.

– Den behöver inte bara vara en bro, utan erbjuda möjlighete­r att vistas på en solig dag. Man skulle kunna ha en plattform, säger han.

Nu hänger det på Stockholms stad att agera, enligt Bergström.

Bällstabro­n är nästa dilemma. Trafiksitu­ationen där cyklister får välja mellan att trängas med bilister eller att cykla på trottoaren upprör många.

– Det är en oerhört angelägen fråga. Det kan inte bli så mycket sämre. Bällstabro­n är rent farlig. Varje dag låter man människor utsätta sig för hög risk för olyckor, ändå har man inte löst problemet, säger Stefan Bergström.

Men som Vi i Sundbyberg berättade förra veckan kan byggstarte­n av cykelbanan försenas till 2018, enligt trafikförv­altningen på andra sidan.

– Vi har sagt att vi kan bygga hela ytan och att de betalar nästa år, men vi har inte fått med oss Stockholm. Man måste nog trycka på dem, säger Stefan Bergström.

Förseninga­rna kan ha att göra med att Stockholms stads organisati­on är mycket större än Sundbyberg­s.

– Men man tycker att en sådan här grej vore lätt att

till.

ordna. Viktigt att båda är rappa.

När det för några år sedan beslutades att en bro skulle byggas mellan Ursvik och Rinkeby var Sundbyberg hjälpsamma med att stå för sin del, fast projektet var mest angeläget för Stockholm, enligt Bergström.

Han vill att trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) tar tag i frågan och ser till att man löser det så fort som möjligt.

– Upp till bevis! Vi hjälper Stockholm att lösa det de tycker är viktigt, säger han.

Daniel Helldén är högst ansvarig i frågan för Stockholms stads räkning. Han menar att det inte alls är en fråga om pengar.

– Sex miljoner kronor är ingenting, säger han.

Snarare handlar det om att man behöver se så att den tänkta lösningen, att smalna av med ett körfält för biltrafike­n, verkligen fungerar. Helldén är övertygad om att man från förvaltnin­gens sida arbetar så snabbt man kan.

– Det tar tid att göra utredninga­r. Bällstabro­n är viktig även för Stockholm. Vi tycker att det är viktigt med alla kopplingar till grannkommu­nerna, säger Daniel Helldén.

För gång- och cykelbron har han inte sett själva ärendet, men räknar med att tidsplanen hänger ihop med hur långt man kommit med bostadsbyg­gandet på stockholms­sidan av ån.

Bällstabro­n är rent farlig.

 ??  ??
 ??  ?? VI I SUNDBYBERG. Nr 39 i år.
VI I SUNDBYBERG. Nr 39 i år.
 ??  ?? RUNT. En gångbro skulle göra det smidigare att promenera ett varv runt ån. ”Vi har bott här i 16 år, och det har talats om en gångbro under hela den tiden”, säger Ronny Melbéus.
RUNT. En gångbro skulle göra det smidigare att promenera ett varv runt ån. ”Vi har bott här i 16 år, och det har talats om en gångbro under hela den tiden”, säger Ronny Melbéus.
 ??  ?? KRAV. Stefan Bergström (C) och Daniel Helldén (MP).
KRAV. Stefan Bergström (C) och Daniel Helldén (MP).
 ?? FOTO: MATS HEDSTRÖM ?? NÄR? Ulla Melbéus minns liksom maken Ronny att det talats om att bygga en gångbro under många år. Barnbarnet Ellen, 15 månader, följde med på en söndagspro­menad längs med Bällstaån.
FOTO: MATS HEDSTRÖM NÄR? Ulla Melbéus minns liksom maken Ronny att det talats om att bygga en gångbro under många år. Barnbarnet Ellen, 15 månader, följde med på en söndagspro­menad längs med Bällstaån.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden