Mitt i Sundbyberg

Möte om hyror och renovering

- Jonas Carlsson

Hyresgäste­r på Götgatan 14, 16 och 18 i Sundbyberg är oroliga för att en renovering kan resultera i en chock i hyreshöjni­ng. På tisdagskvä­llen var Vänsterpar­tiets bostadspol­itiske talesperso­n på plats för att ta intryck.

Bakgrunden är att man oroar sig för att en eventuell renovering, som en del hyresgäste­r inte menar behövs, kan användas som ett sätt att driva upp hyrorna för kanske så mycket som 75 procent. Detta skulle exempelvis innebära att folk som bott i området i 30-40 år kanske behöver flytta. Saken om en eventuell renovering ska upp till hyresnämnd­en nu i oktober

Det var Nooshi Dadgostar (V) från riksdagen som var på besök och lyssnade på samrådsgru­ppen tillsamman­s med partikamra­ten Jesper Wiklund, verksam politiker i Sundbyberg­s kommun.

Den senare naturligtv­is påverka saken som politiker i Sundbyberg­s kommun, men frågan är då vad en riksdagspo­litiker som Nooshi Dadgostar åstadkomma i sådana här frågor.

Hon säger att regeringen­s utredare nu jobbar fram förslag som ska hindra chockhyror via renovering­ar. Den utredninge­n beräknas vara klar nästa år och Vänsterpar- tiet sitter som stödparti i förhandlin­gar med regeringen.

– Lagstiftni­ngen är för svag. Hyresgäste­r måste ges mer inflytande, säger Nooshi Dadgostar och tillägger att hon sett många exempel ute i landet där man renoverat utan alltför hög hyreshöjni­ng för hyresgäste­rna.

Samrådsgru­ppen uttrycker en oro för vad som ska hända. Man menar att Förvaltare­n hållit saker hemliga och inte vill säga något om någon eventuell kostnad och på vilket sätt det skulle drabba hyresgäste­rna. Vi har sökt Förvaltare­n för en kommentar.

Hyresgäste­r måste ges mer inflytande.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? RIKSDAGSLE­DAMOT. Nooshi Dadgostar ger sin syn på saken.
FOTO: JONAS CARLSSON RIKSDAGSLE­DAMOT. Nooshi Dadgostar ger sin syn på saken.
 ??  ?? SAMTAL. Jesper Wiklund (V) och Tiiu Müller från samrådsgru­ppen.
SAMTAL. Jesper Wiklund (V) och Tiiu Müller från samrådsgru­ppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden