Mitt i Sundbyberg

Sofie kan bli bästa ”uskan”

Rissnebon Sofie Roslund arbetar med att hjälpa människor tillbaka efter svåra olyckor. Nu är hon nominerad till Sveriges bästa undersköte­rska. – Det är jätterolig­t! Jag blev jätteöverr­askad först, säger hon.

-

Tillsamman­s med fyra andra har hon nu presentera­ts av Hemmets journal som ligger bakom omröstning­en. Natten till 14 oktober stängs omröstning­en och Sofie Roslund ser gärna många delningar i sociala medier.

Högsta vinsten är 50 000 kronor. En del av pengarna kommer att gå till dottern som ska ordna Sofie Roslunds 50-årsfest, om hon nu vinner. Sofie Roslund tror att hon har god chans.

– Jag tror att de mer dramatiska sakerna är mer intressant, säger hon och syftar på jobbet på Hjärnskade­rehab på Danderyds sjukhus

et var kollegorna som anmälde henne till tävlingen. Sofie Roslund vill inte ta åt sig äran själv utan poängterar att de arbetar i ett team.

Jobbet med patientern­a på rehab är annorlunda jämfört med geriatrike­n, där hon tidigare arbetade.

– De ska tillbaka till livet, säger Sofie Roslund.

Patientern­a kommer oftast från en tuff intensivvå­rdsperiod efter att ha varit med om till exempel en trafikolyc­ka, en fallolycka eller en stroke.

Träningen hänger till stor del på patienten själv, berättar Sofie Roslund som beskriver det som att hon får ha ”händerna på ryggen” för att inte hjälpa till för mycket. Målet är att patienten ska komma tillbaka till livet och vardagen. Personen får lära sig än en gång att ta hand om sin personliga hygien och göra sin egen frukost.

På rehab kan vårdtiden vara omkring tre månader.

– Kan de gå ut från oss är det en lycka. De kämpar hårt, säger Sofie Roslund.

Just att de är unga och vana att klara sig själva gör

kanske att det tar emot att kratta löv eller spela.memory. Mycket handlar om att peppa och att förklara att det kommer att bli bättre om man ger det tid. Ibland går det inte, då får man vänta någon dag.

– De anhöriga drabbas också. Patienten är kanske den som har dragit in pengar, många har småbarn...

– Vi har ett hörn för barn med leksaker, så att de inte blir rädda för att besöka oss. Det kan också vara en chock annars.

För inte alltför längesedan bytte hon arbetsplat­s från geriatrike­n på samma sjukhus.

– Det var dags att lämna och satsa på något nytt, säger Sofie Roslund.

Men hon började att jobba som undersköte­rska 1985, på Sundbyberg­s sjukhus. Sofie Roslund är uppvuxen i Lilla Alby och har hållit kontakten med sina vänner även när hon bott på annat håll.

–Jag har bott mycket i söderort. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle tillbaka, säger hon.

Under en utekväll på besök i Sundbyberg träffade hon sin sambo Anders, som hon kände sedan barndomen även om han är ett par år äldre. Han är inbiten Sumpanbo och vägrade flytta härifrån – nu räknar hon med att bli kvar och trivs jättebra i Rissne.

Sofie Roslund beskriver sig själv som en glad och positiv person.

– Jag gillar själv att träna. Att se resultat triggas jag i gång av, svarar hon på frågan varför hon tror att hon blivit nominerad.

– En del reagerar på att jag säger att jobbet är roligt. Men det handlar om att hjälpa människor tillbaka. Att bli äldre är livets gång. Det här är unga som ska leva vidare.

 ??  ?? Ulrica Andersson
Ulrica Andersson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden