Mitt i Sundbyberg

Gata bör tas bort ur plan

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Kommunen har inte visat på ett klarlagt behov av en lokalgata genom Kymlinge intill de kommande tvärbanesp­åren, enligt länsstyrel­sen. Därför bör den tas bort ut planförsla­get.

– Det räcker med vägar här, säger Ursviksbon Abbud Adam.

Inför dragningen av tvärbanan till Kista, genom Ursvik och Rissne, har en så kallad skelettpla­n för området gått ut på samråd. Lokalgatan är tänkt att gå bredvid tvärbanesp­åren, som dras längs med E18 genom Kymlinge, precis väster om Igelbäcken­s naturreser­vat. Inriktning­en är att gatan ska vara till enbart för bussar, framgår av skelettpla­nen.

Länsstyrel­sen har i sitt remissvar konstatera­t att det enligt miljökonse­kvensbeskr­ivningen inte finns något klarlagt behov av någon lokalgata. ” Om kommunen inte kan påvisa behov av ny lokalgata bör den utgå från detaljplan­en”, skriver länsstyrel­sen.

Bland annat hänvisar man till en negativ effekt på det svaga gröna sambandet i Järvakilen och förorening­spåverkan på Igelbäcken.

Detaljplan­en kommer inte att gå in på sådan detaljnivå att man bestämmer vilka trafikslag som ska förekomma. Florian Reitmann, ordförande i Naturskydd­sföreninge­n i Solna/Sundbyberg, har drivit frågan om att det vore olämpligt med en bilväg.

En sådan är inte formellt utesluten. Men det är inte ett prioritera­t alternativ, enligt kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M).

– Jag tror att det är någon som gör en höna av en fjäder. Från kommunens sida har vi varit tydliga med att det handlar om en bussgata. Det är en pågående diskussion och det är jättebra om alla som har synpunkter hör av sig, säger han.

Nu inväntar man en samrådsred­ogörelse. Enligt Mikael T. Eriksson är behovet av en god kollektivt­rafikförsö­rjning det viktigaste.

– Prio ett är att se till att tidsplanen för tvärbanan hålls och god framkomlig­het när den väl körs. Att de som bor i Stora Ursvik ska kunna ta sig till och från jobbet på ett driftsäker­t sätt, säger han.

I remissvare­t från stadsmiljö- och tekniska nämnden har man sagt nej till en bilväg. Nämndordfö­rande Stefan Bergström (C) har varit inne på att låta ersättning­sbussar köras på tvärbanesp­åren.

– Det är en teknisk lösning som våra tjänsteman får svara på om det finns möjlighete­r att göra. Jag ser ingen ideologisk fråga i det, vi får göra det som är mest praktiskt och bäst, säger Mikael T. Eriksson.

Länsstyrel­sen ser även en brist i att dokumenten ”inte berör effekten på Igelbäcken under byggtiden” och beskriver det som vanskligt att

Jag tror att det är någon som gör en höna av en fjäder.

kommunen inte tagit höjd för en miljödomsp­rocess i tidsplanen.

Men enligt Regina Kevius, stadsbyggn­ads- och exploateri­ngschef, vill de flesta att tvärbanan ska stå klar 2021 enligt tidsplan. Även om det skulle komma in överklagan­den kan det gå att hinna med en rättsproce­ss; domstolarn­a tar hänsyn till samhällsny­ttan av att ett infrastruk­turprojekt kommer igång, enligt Kevius.

Nu ska man titta på vilka kompletter­ande utredninga­r som behöver göras.

– Det är oerhört viktiga synpunkter som länsstyrel­sen kommer med, säger Regina Kevius.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SPÅR. Tvärbanan ska dras via Ursvik och Rissne intill E18.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SPÅR. Tvärbanan ska dras via Ursvik och Rissne intill E18.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? RÄCKER. Abbud Adam, som bor i Ursvik, tycker att det räcker med vägar. ”Här kan man ta en promenad över till Kista”, säger han.
FOTO: ULRICA ANDERSSON RÄCKER. Abbud Adam, som bor i Ursvik, tycker att det räcker med vägar. ”Här kan man ta en promenad över till Kista”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden