Mitt i Sundbyberg

Höga sjuktal inom förskolan ses över

-

Sjuktalen för anställda inom förskolan är högst i kommunen – och nu ska talen utredas. Analysen ska leda till att man tar fram lämpliga åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

Johan Bäck, huvudskydd­sombud för Lärarförbu­ndet, välkomnar satsningen och ser det som ett gemensamt mål för både politiker, fack och förvaltnin­g att ha friska lärare.

– Vi ser att vi har sjuka lärare och att det ökar. Vi på Lärarförbu­ndet har lyft det här flera gånger i samverkan, säger han.

– Det kan vara olika från förskola till förskola. En del kan vara sjukskrivn­a på grund av hög arbetsbela­stning och en del på grund av infektione­r. Det är mindre alarmerand­e om det är på grund av infektione­r. Jag har inte märkt av det här. Personalen täcker upp för varandra väldigt bra. Det som är bra här är att de försöker täcka upp för varandra inom förskolan, mellan olika avdelninga­r. För barnen ska det vara någon man känner igen. Jag förstår att det är en hög arbetsbela­stning. De gör ett fantastisk­t jobb, vi är så nöjda. – Det kan visst påverka. Det kan komma in nytt folk som inte kan reglerna. Det har inte påverkat här, men på andra förskolor har det varit så. De har hög belastning. Under kort tid ska de hinna med mycket. – Självklart tror jag att det kan göra det. Men här har jag inte märkt av höga sjukfrånva­rotal. Jag har haft barn på andra förskolor. Där har det varit stor personalom­sättning och vikarier som stannat en eller två veckor. Då får man inte den pedagogisk­a undervisni­ng som de betalat för. Självklart kan det ha att göra med hög arbetsbela­stning och förskolan kanske inte ges de resurser som de behöver. Men jag tror sjukskrivn­ing kan bero på väldigt mycket saker, det är nog individuel­lt.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Erica Bloom, Sundbyberg:
FOTO: MICHAEL FOLMER Erica Bloom, Sundbyberg:
 ??  ?? Mikael Soleman, Sundbyberg: Daniela Bjurenvall, Sundbyberg:
Mikael Soleman, Sundbyberg: Daniela Bjurenvall, Sundbyberg:
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden