Mitt i Sundbyberg

Våldsoffer hedrades med tända ljus

Kvinnojour­er i Sundbyberg och Solna samlades nyligen för att tända 251 ljus på Sundbyberg­s torg. Detta för att hedra de 251 kvinnor som dött under 2000-talet i Sverige till följd av våld i nära relationer.

-

Vi vill visa på att våld mot kvinnor är ett globalt problem, ett folkhäl soproblem och ett säkerhetsp­roblem, säger Emilia Eriksson, ordförande i Kvinnojour­en i Sundbyberg.

Tillsamman­s med kvinnojour­en i Solna och Stjärnjour­en, Sundbyberg­s jour för tjejer, tändes ljusen på internatio­nella dagen för avskaffand­e av våld mot kvinnor. Emilia Eriksson anser att varje dag i realiteten borde vara en dag för avskaffand­e av våld mot kvinnor. I stället är det precis tvärtom, enligt Emilia.

– Mäns våld mot kvinnor pågår varje dag, säger hon.

Många stannade nyfiket till och undrade vad ljusen symboliser­ade och de blev säkert förfärade när de hörde vad det handlade om. Efter att ljusen varit tända en stund klev Emilia Eriksson in i mitten av ljuscirkel­n. Hon pratade om mäns våld mot kvinnor innan hon uppmanade alla till en tyst minut. Emilia hoppas att folk ska prata med dem om våldsprobl­emet och jourrepres­entanter brukar få frågor.

– Rent generellt är folk intressera­de och förvånade över siffrorna (251 döds- Emilia Eriksson, Kvinnorjou­ren Sundbyberg. offer), säger hon och tillägger att hon inte fått fram några siffror för antalet döda i Sundbyberg.

Enligt Emilia Eriksson är Kvinnojour­en i Sundbyberg just nu i samtal med kommunen om hur ett samarbete kan se ut i framtiden.

– Vi söker bidrag från kommunen, säger Emilia och säger att Kvinnojour­en känt politiskt stöd sedan tidigare från flera partier i kommunen.

 ??  ?? ORDFÖRANDE.
ORDFÖRANDE.
 ??  ?? STJÄRNJOUR­EN. För unga tjejer och transperso­ner i Sundbyberg.
STJÄRNJOUR­EN. För unga tjejer och transperso­ner i Sundbyberg.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? CIRKEL. Sundbyberg­s torg lystes upp av alla tända ljus.
FOTO: JONAS CARLSSON CIRKEL. Sundbyberg­s torg lystes upp av alla tända ljus.
 ??  ?? Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden