Mitt i Sundbyberg

Nu ska sjuktalen ses över

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Sjuktalen för anställda inom förskolan är högst i kommunen. Nu har bl a Maria Lindenryd (V) fått igenom ett initiativ till att reda ut orsakerna.

– Vi är jätteglada att frågan lyfts upp på bordet, säger Johan Bäck från Lärarförbu­ndet.

över sjukfrånva­ron i varje kommunal nämnds verksamhet, placerar förskolenä­mnden i topp. Av den totala ordinarie arbetstide­n är sjukfrånva­ron drygt åtta procent. Procentsif­fran är dessutom stigande.

Det visar årsbokslut­et för Sundbyberg­s stad från 2015.

Sjuktalen ska nu analyseras, efter ledamotsin­itiativ från Maria Lindenryd (V) och Mariam Osman Sheri- fay (S). Initiative­t bifölls under förskolenä­mndens möte 20 oktober.

Maria Lindenryd beskriver situatione­n som ett moment 22. ”Inte nog med att ingen ska behöva må dåligt på jobbet – en dålig arbetsmilj­ö gör det också betydligt svårare för oss att rekrytera ny förskolepe­rsonal”, skriver hon.

mår dåligt är det också svårare för dem att ge barnen det de behöver.

– Det finns många problem i en barngrupp man kan missa om man är för stressad, säger Maria Lindenryd.

Hon tror att det blir svårt att bygga upp en trygghet, både för barn och föräldrar, om olika personal möter upp barnet olika dagar.

– Jag kan tänka mig att det skapar en otrygghet om man inte vet, säger hon.

Att sjuktalen är höga inom förskolan kanske i sig inte är så förvånande, med tanke på närheten till småbarn och smittorisk­en det medför. Men att siffran ökar är alarmerand­e nog att det behövs en analys av orsakerna bakom. Analysen ska leda till att man tar fram lämpliga åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

huvudskydd­sombud för Lärarförbu­ndet, välkomnar satsningen och ser det som ett gemensamt mål för både politiker, fack och förvaltnin­g att ha friska lärare.

– Vi ser att vi har sjuka lärare och att det ökar. Vi på Lärarförbu­ndet har lyft det här flera gånger i samverkan, säger han.

Ett av deras förslag till åtgärder handlar om att se till att barngruppe­rna inte är för stora.

– Vi kan se en korrelatio­n mellan att de anställda och att barnen mår bra.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? LYFTER FRÅGAN.
Maria Lindenryd (V) står bakom initiative­t.
FOTO: PRESSBILD LYFTER FRÅGAN. Maria Lindenryd (V) står bakom initiative­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden