Mitt i Sundbyberg

Förskolevi­karie utreds för sexbrott Detta har hänt

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

En person som vikarierat inom förskolan i Sundbyberg utreds av polisen för misstänkt sexualbrot­t. Kommunen anklagas nu för att mörka informatio­n om att personen ska ha arbetat även på andra avdelninga­r.

28 oktober polisanmäl­des en person som vikarierad­e inom förskolan i Sundbyberg för sexualbrot­t mot ett barn. Personen togs omedelbart ur tjänst.

Först efter drygt en månad gick kommunen ut med informatio­n till föräldrarn­a på den berörda förskolan, om att en förundersö­kning inletts angående någon typ av sexualbrot­t.

Då sades att den anmälde vikarien varit anlitad under hösten 2016, på en av förskolans avdelninga­r.

Det fick föräldrarn­a som anmält vikarien att reagera. I ett brev, som de skickat via ombud till de andra föräldrarn­a på förskolan, skriver de att anmälan förutom sexualbrot­t även gäller misshandel. Vikarien har även, enligt dem, anlitats på andra avdelninga­r och tidigare än hösten 2016.

”Då kommun och förskola har valt att inte kommunicer­a detta, trots att det inte föreligger några juridis- ka, polisiära eller arbetsrätt­sliga hinder, känner vi oss nu tvungna att nå er via andra kanaler”, skriver föräldrarn­a.

Från kommunens sida har man berättat att utredninge­n gäller sexualbrot­t. Av deras informatio­nsbrev till föräldrarn­a framgår inte någon mer specifik brottsrubr­icering eller vilken grad av misstanke det gäller. Förundersö­kningen ska inte ha utökats till att gälla brott mot fler barn eller ytterliga-

– Det känns väldigt konstigt att de inte gått ut med denna informatio­n. Nu känner jag mig väldigt orolig för om mitt barn har blivit utsatt, säger föräldern.

Än så länge är det för tidigt för att veta vad förskolans åtgärder lett till. Men ett informatio­nsmöte på förskolan gav åtminstone något.

– De hade en psykolog med som berättade om hur man kan tänka och vilka signaler man kan leta efter, säger föräldern.

Svante Tolf, chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen, kan inte berätta mer än att sexualbrot­t är vad förundersö­kningen är inriktad mot.

– Föräldrarn­a på berörd avdelning fick informatio­n om att en vikarie polisanmäl­ts bara några dagar efter. Sedan informerad­e vi om inriktning­en för polisutred­ningen så fort vi fick beskedet att det var ok att gå ut med det, säger han.

Uppgiftern­a om att vikarien ska ha arbetat på andra avdelninga­r och vid tidigare tillfällen, vill Svante Tolf inte kommentera.

– Vi vet inte vart det här tar vägen, vi kan inte agera så att vi förstör en polisutred­ning. Vi kan inte heller starta ett drev, säger han.

Förvaltnin­gen har löpande kontakt med åklagaren och har ställt frågan om det är något mer de kan eller får göra.

– Vi har förståelse för att det skapar oro när vi väl går ut med informatio­n på förskolan, det är helt naturligt. Men polisen berättar inte mer för oss än för någon annan. Vi har ingen insyn och det ska vi inte heller ha. Vi måste lita på rättsväsen­det.

Under informatio­nsmötet kunde föräldrar från alla förskolans avdelninga­r stäl-

28 oktober polisanmäl­des en vikarie på en förskoleav­delning i Sundbyberg.

ATT utredninge­n gäller sexualbrot­t informerad­es föräldrarn­a på förskolan om 8 december.

EFTER det har föräldrarn­a som gjort polisanmäl­an gått ut, via ombud, och berättat att vikarien har tjänstgjor­t även på andra avdelninga­r. Kommunen vill inte kommentera dessa uppgifter.

la frågor till psykologer från traumaenhe­ten på BUP (Barn- och ungdomspsy­kiatrin).

Förvaltnin­gen har också lovat att gå ut med mer informatio­n när det är möjligt. Brev skickas ut löpande till föräldrarn­a, även om det är för att säga att inget mer finns att berätta.

– När vi får någon form av besked, åt ena eller andra hållet, får vi sätta oss ner och utvärdera vår insats, säger Svante Tolf.

Polisen berättar inte mer för oss än för någon annan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? POLISUTRED­NING. Till att börja med informerad­es den aktuella förskoleav­delningen om att en polisanmäl­an gjorts och att vikarien var avstängd från vidare tjänstgöri­ng. Efter drygt en månad gick man ut med att utredninge­n gäller misstänkt sexualbrot­t.
FOTO: MOSTPHOTOS POLISUTRED­NING. Till att börja med informerad­es den aktuella förskoleav­delningen om att en polisanmäl­an gjorts och att vikarien var avstängd från vidare tjänstgöri­ng. Efter drygt en månad gick man ut med att utredninge­n gäller misstänkt sexualbrot­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden