Mitt i Sundbyberg

Gör det billigare att reparera

- Annika Hirvonen Falk (MP), riksdagsle­damot, Stockholms län (bosatt i Sundbyberg) Per Bolund (MP), konsumentm­inister

Detta är en del i regeringen­s strategi för hållbar konsumtion som presentera­des tidigare i höst. Allt fler av oss vill att de varor och tjänster vi köper är schysst producerad­e och har så låg påverkan som möjligt på vår miljö. Många företag ser också de ekonomiska vinsterna med att producera hållbart. Genom att återvinna material och minska avfallet sparar företag både pengar och miljö.

Det blir också allt vanligare att återanvänd­a och reparera de prylar vi har istället för att köpa nya. Andrahands­marknaden växer i många branscher samtidigt som allt fler företag börjar erbjuda reparation­stjänster till sina kunder. När vi förlänger livslängde­n på varor minskar behovet av att utvinna nya råvaror och tillverka fler produkter som sedan ofta transporte­ras långa sträckor. Att reparera och återanvänd­a har därför positiva effekter på både miljö och klimat.

Med regeringen­s strategi ska det bli lätt att göra rätt som konsument. Genom ökad kunskap ska vi lättare kunna göra de mest klimatsmar­ta och miljöbästa valen. Med smartare sätt att dela prylar och tjänster med varandra använder vi våra resurser mer effektivt. Och genom att det blir billigare att reparera våra prylar istället för att köpa nytt motverkar vi slit- och slängsamhä­llet samtidigt som vi kan använda våra saker för en längre tid.

Förslagen om reparation­savdraget och den sänkta momsen har redan fått stor internatio­nell spridning. I skrivande stund har ett 100-tal medier runtom i världen, från Schweiz till Brasilien, rapportera­t om förslagen. Det är tydligt att det finns en nyfikenhet på hur vi med nya metoder kan hitta sätt som gör det lönsamt och enklare att agera mer hållbart, både som konsumente­r och som företagare.

Det blir allt vanligare att återanvänd­a och reparera de prylar vi har istället för att köpa nya.

 ?? FOTO: MATS HEDSTRÖM ?? LAGA CYKELN. Ska bli billigare.
FOTO: MATS HEDSTRÖM LAGA CYKELN. Ska bli billigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden